Foto: Manager

Nekaj naših bogatašev z milijoni in milijoni evrov

Skupno premoženje 100 najbogatejših Slovencev je letos podrlo nov rekord in je prvič preseglo pet milijard evrov: natančneje, v seštevku znaša 5.178 milijonov evrov. Malo podrobneje si oglejmo prvih pet na lestvici.

Govoreči Tom

Prva na lestvici, torej najbogatejša, sta zakonca Iza in Samo Login. Vrednost njunega premoženja (seštevek kupnine za podjetje Outfit7, ki so ga leta 2016 prodali Kitajcem in v katerem sta bila glavna ustanovitelja s 60,45-odstotnim deležem, ter dividend, ki sta si jih v zadnjih letih izplačala iz dobička) znaša 689 milijonov evrov. Outfit7 izhaja iz podjetja Ekipa7, ustanovljenega leta 2009 v Zgornji Beli pri Preddvoru; potem ko jim je leta 2011 uspel veliki met z aplikacijo Talking Tom, so podjetje na novo ustanovili na Cipru, kamor sta se preselila tudi Loginova sama.

Krovno družbo so pozneje ustanovili v Londonu, lastniško družbo (Izzas Establisment) pa sta zakonca registrirala v Liechtensteinu. Krovni holding Outfit7 Investments Limited ima sedež v Londonu in je po britanski zakonodaji registriran kot »čezmorska družba«. Poslovne prostore ima na Cipru. Holding ima skupno že 14 hčerinskih družb s sedeži v Londonu, Ljubljani, na Cipru, v Švici, Južni Koreji, Hongkongu, na Kitajskem in v ZDA. Letno poročilo družbe kaže, da se je rast prihodkov lani ustavila, z rastjo stroškov poslovanja pa se je dobiček zmanjšal za petino. Outfit7 so januarja letos prodali kitajski skupini United Luck Group Holding za milijardo dolarjev (takrat 840 milijonov evrov), pred tem so si prodajalci izplačali dividende. Ker so bili vsi veliki prodajalci lastniki prek ciprskih in drugih družb v davčnih oazah, je kupnina v celoti ostala v njihovih rokah.

Dormeo in kozmodisk

Drugi najbogatejši pri nas (300 milijonov evrov) je Sandi Češko, večinski lastnik Studia Moderna, ki se ukvarja s televizijsko in spletno prodajo, kombinirano s prodajo v trgovinah. Ima tudi izdelke lastnih blagovnih znamk, med njimi so najpomembnejša ležišča Dormeo. Posluje predvsem v srednji in jugovzhodni Evropi, na trgih s 300 milijoni prebivalcev v 21 državah, v zadnjih letih tudi v ZDA in Veliki Britaniji. Studio Moderna, ki ga je Češko z ženo ustanovil leta 1992, prve uspehe pa je dosegel s prodajo posebnih trakov proti bolečinam v hrbtenici kosmodisk, je bil vrsto let prava gazela. Leta 2010 je njegov uspeh privabil tri tuje sklade, vanj so vložili Templeton, Insight Venture Partners in JH Partners, del družbe so od Češka tudi odkupili; naslednje leto je vstopil še sklad General Atlantic.

Outfit7

Tretji je Marko Pistotnik (210 milijonov evrov), ki je bil prek svoje ciprske družbe Tarmea7 18,45-odstotni lastnik britansko-ciprske družbe Outfit7, izračun njegovega premoženja je seštevek kupnine po prodaji družbe kitajski skupini United Luck Group Holding in prejetih dividend. Sodelovanje z najbogatejšima na lestvici (beri opis pri zakoncih Login) se mu je torej kar dobro obrestovalo.

 

Interblock

Četrti je Joc Pečečnik (190 milijonov evrov), ki je je 90-odstotni lastnik družbe Interblock, ki se ukvarja z razvojem in prodajo igralnih avtomatov, desetino ima njen izvršni direktor Tomaž Žvipelj (97. mesto).

Krovni holding skupine Interblock je na Nizozemskem, razvoj in proizvodnja sta večinoma v Sloveniji, prodajne podružnice pa ima med drugim v ZDA in azijskem igralniškem raju Macao.

Engineering

Peta na lestvici pa sta Tatjana in Albin Doberšek, lastnika njunega podjetja Engineering Dobersek (181 milijonov evrov), ki sta ga ustanovila leta 1983 v Mönchengladbachu v Nemčiji. Leta 1989 sta ga preoblikovala v delniško družbo v družinski lasti, ki je z leti postala ena vodilnih nemških inženirskih podjetij. Specializirana je za svetovanje, načrtovanje in gradnjo tovarn in njihovih delov na področju rudarstva, metalurgije, vodnega gospodarstva, energetike in ekologije. Na teh področjih ima tudi vrsto patentiranih projektov. Družba je v Sloveniji sodelovala pri čiščenju dimnih plinov termoelektrarn Šoštanj in Trbovlje, poleg tega se je pojavila med svetovalci pri gradnji zloglasnega šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ-6).

J. S. A.