V dolini Drage pri Igu bo v soboto, 24. avgusta potekal jubilejni 10. Koliščarski dan, ki ga pripravlja Društvo Fran Govekar Ig. Ta pa je le del njihovega projekta poimenovanega V deželi koliščarjev. O tem slavnostnem praznovanju  in prihajajočem dogodku smo za nekaj besed  prosili ga. Alenko Jeraj, predsednico društva.

Bi lahko na kratko predstavili vaš projekt V deželi koliščarjev?

“To je projekt s katerim, od leta 2008 naprej, naše društvo širi prepoznavnost koliščarjev – prazgodovinskih prebivalcev Ljubljanskega barja. Tega leta smo pripravili prvi Koliščarski dan, seveda v precej manjšem obsegu kot ga poznamo danes, izdali smo več publikacij, pripravljamo strokovna predavanja, ekskurzije, koliščarski tabor za otroke, predstave … Zelo obiskana je naša stalna razstava Koliščarji z Velikega jezera, ki je odprta v središču Iga.”

Te dni je potekal Koliščarski tabor za otroke. Kaj vse se je dogajalo tam?

“Zanimanja za tabor je vedno večje, zato ga zadnja leta pripravljamo v dveh terminih. Na njem se otroci preko delavnic, igre seznanijo s koliščarskimi veščinami – oblikujejo glino, lovijo ribe, izdelujejo loke, spoznavajo naravo Ljubljanskega barja – rastline, živali, pa tudi z delom arheologa. Tako jim na njim prijazen način približamo koliščarsko življenje.”

Koliščarski dan pa je celodnevni dogodek za vse generacije – kaj pripravljate letos?

“Letos smo v središče postavili eno najbolj znanih najdb s kolišč Ljubljanskega barja – koliščarski voz, katerega leseno kolo velja za najstarejše znano na svetu. Manjkale ne bodo aktivnosti – arheološko izkustvene, naravoslovne in ustvarjalne delavnice, pripravljamo pestro dogajanje na glavnem odru. Tam se bodo zvrstile predstava po motivih Jalnovih Bobrov, arheološko predavanje dr. Antona Veluščka, predstavitev Ljubljanskega barja in še več. Tudi gostinska ponudba bo koliščarsko obarvana.”

Kje bo Koliščarski dan in kako so tja?

“Koliščarski dan se odvija na robu Ljubljanskega barja, v idilični dolini Drage pri Igu, ob ribniku Rakovnik. K nam lahko pridete ne samo z osebnimi vozili, ampak tudi s kolesom in celo avtobusom ljubljanskega mestnega prometa, ki bo opravil posebno podaljšano vožnjo do prizorišča Koliščarskega dneva.”

Gospa Alenka Jeraj, najlepša hvala za pogovor.

Tako bogat program je zelo težko predstavili v nekaj vrsticah, zato podrobnosti  o pestrem dogajanju preverite še na spletnih straneh društva: drustvo-frangovekar.si , www.vdezelikoliscarjev.si ali www.facebook.com/vdezelikoliscarjev .

Več o prevozu na kraj dogodka pa kliknite na to povezavo:V DEZELI KOLIŠČARJEV – prevoz.

Fotogalerija: