“Vsevedna” Wikipedija piše: Praznik dela (znan tudi kot prvi maj) je mednarodni praznik delavstva, ki ga 1. maja vsako leto praznujejo v večini držav sveta, redka izjema so ZDA.

Pa ga res?

In zakaj, če je morda res, ga ne praznujejo v ZDA? Kjer se je menda vse skupaj začelo … Slovenska tradicija prvi maj obeležuje zlasti s kresovi in nošnjo nageljnov. Prvi maj je po vojni s kurjenjem kresov in postavljenjem mlajev nadomestil praznik sv. Krstnika oz. kresne noči.

Praznovanje kresne noči je bil na Slovenskem nekoč edini praznik v letu, na katerega se je človek lahko zabaval z mirno vestjo in kolikor je to želel. Po ljudskem izročilu naj bi imela namreč kresna noč izjemen pomen, saj naj bi v njej ljudje slišali govoriti živali in nekatere rastline so v tej noči pridobile prav posebno moč.

Na spletni strani je včeraj nekdo o 1. maju takole zapisal:

In tudi za ta praznik, ki je povsem zlagan (dokler so govorci Semolič, Jankovič, Kučan in njim podobni), neresničen, utopičen in predvsem žaljiv do današnjega delavca, ki si s plačo – ob koncu meseca – ne more kupiti niti kruha, medtem pa ti živijo kot mali bogovi. Rdeče nageljne naj si zataknejo v račune davčnih oaz, nas pa naj ne slepijo več z leporečjem, ker vemo – kako živijo oni in kako živimo mi – delavci!

Na Twitterju pa v teh dneh “najdeš” tudi take tvite:

Zdi se, da je le še vprašanje časa, koliko časa bo “zdržal” na naših tleh praznik, ki pravzaprav ni naš praznik. Vrniti se bo treba k slovenskim koreninam, praznovanje naj pa naj bilo povezano s slovensko “bitjo”.

Hm, pa prvomajska budnica. Zakaj nas že zjutraj “prebuja”? Po dolgi “kresni noči” …

In pa golaž pa pivo pa špricar že ob devetih zjutraj? Naši zakoni 1. maja ne veljajo? Slovenskih policistov ne bo na prvomajskih budnicah? Hm, morda imajo celo prepoved …

In še slovenske zastave bo treba izobesiti, kajne? Zakaj? Ker sta 1. in 2. maja državna praznika …

P. M.