Pravkar smo lahko spremljali tiskovno konferenco Goloba in obeh koalicijskih partnerjev, kjer so podali večji del imen oseb, ki bodo v novi vladi zasedli ministrske položaje.

Celo popoldne se je čakalo imena novih ministrov v bodoči vladi in pred kratkim dočakalo. Pred novinarje je stopil bodoči predsednik vlade, ki je bil tokrat manj odločen in kar malce zmeden. Bil je le senca tistega samozavestnega poslovneža, ki smo ga bili vajeni v zadnjih tednih.

Na politični parket se kot ministra pričakovano vračata Bratuškova in Šarec

Kot se je predvidevalo, bosta v novi vladi sedela tudi s strani javnosti oziroma volivcev odpisana Marjan Šarec in Alenka Bratušek, a ju je Golob očitno recikliral. Očitno sta se oba dobro pogajala, saj sta oba prejela pomembna resorja. Marjan Šarec naj bi v novi vladi postal obrambni minister, Alenka Bratušek pa ministrica za infrastrukturo.

Jasno je, da je Šarca in Bratuškovo Golob vzel v vlado z razlogom. Njegov namen je zmagati tudi na lokalnih volitvah in glede na to, da je njegova stranka povsem nova, za kaj takega nima ne kadra, še manj terensko mrežo. Kljub temu, da se obe stranki prav tako z njo ravno ne moreta prehvaliti, pa jo za razliko od Goloba, imata. Združitev oziroma pripojitev obeh strank k Gibanju svoboda naj bi se zgodila v roku meseca in pol.

Znana so imena večine ministrov

Dogovorili so se tudi za tri podpredsednike vlade in sicer bodo to postali Tanja Fajon, Luka Mesec in Danijel Bešič Loredan. Dobili bomo tudi tri ministrstva več in sicer Ministrstvo za solidarno prihodnost, ki ga bo vodil Luka Mesec, Ministrstvo za podnebje in energijo, ki ga bo vodil Bojan Kumer in Ministrstvo za visoko šolstvo pa Igor Papič.

Zunanja ministrica bo kot pričakovano postala Tanja Fajon, notranja ministrica bo Tatjana Bobnar, pravosodna ministrica bo v novi vladi Dominika Švarc Pipan, zdravstveni minister bo postal Danijel Bešič Loredan, gospodarski minister Matjaž Han, minister za okolje in prostor bo Uroš Brežan, ministrica za vzgojo in šolstvo Amalija Žakelj, minister za Slovence po svetu bo Matej Arčon in ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik.

Najbolj zanimivo, lahko rečemo celo šokantno pa je bodoči minister za finance. Golob je ves čas napovedoval dobrega gospodarstvenika, a temu ni tako. Za finančnega ministra je predlagal Klemna Boštjančiča, ki je do sedaj vodil le manjša podjetja.

Nekaj imen za bodoče ministre bodo sporočili v naslednjih dneh, saj še niso usklajena oziroma jih imajo stranke na razpolago več. Po predvidevanjih so v obeh koalicijskih strankah kar precejšnji pritiski po kadrovanju, saj vsi želijo nekam parkirati izpadle poslance.

Zaenkrat pa tudi še ni potrjen predlog za predsednico parlamenta, a se glede na to, da so pravosodno ministrstvo dali Socialnim demokratom, niti ne pričakuje nikogar drugega od Urške Klakočar Zupančič.

Vsekakor pa bi težko rekli, da gre pri izboru ministric in ministrov, za strokoven in ne političen izbor.

Spletno uredništvo