“Zgodovina je tisto, kar rečejo zmagovalci”

Herr Siedler se zasmeje. Wernerja spet preseneti, da ima toliko majhnih zob. 

»Veš, kaj je največja lekcija zgodovine? Da je zgodovina tisto, kar rečejo zmagovalci. To je lekcija. Kdor zmaga, odloča o zgodovini. Delujemo v svoje dobro: Kaj pa drugega. Povej mi nekoga, ki ne.« 

Ostane samo še en kos torte. Radio prede, ženska se smeje in Wernerju se herr Siedler ne zdi prav nič podoben njegovim sosedom zadržanih, zaskrbljenih obrazov – obrazov ljudi, navajenih, da gledajo sorodnike, kako se vsako jutro spustijo v jamo. 

Odlomek, str. 92 

In kdo so bili na Slovenskem zmagovalci leta 1945? Kdo je pisal slovensko zgodovino? Kdo nas je učil slovensko zgodovino? Za domovino …

B. O.

Vsa ta nevidna svetloba, za katero je Anthony Doerr leta 2015 prejel Pulitzerjevo nagrado, ni zgolj še ena knjiga o drugi svetovni vojni.

Smo na pragu druge svetovne vojne. Šestletna slepa deklica Marie-Laure preživlja dneve z očetom vdovcem v naravoslovnem muzeju v Parizu. Da bi se znašla v okolišu, kjer živita, ji oče izdela natančno leseno maketo ulic. Nauči se tudi Braillove pisave, s pomočjo katere se lahko potopi v Vernov svet dvajset tisoč milj pod morjem. V Nemčiji osemletni Werner med igro najde pokvarjen radio, ki ga spretno popravi. Glas o talentiranem dečku se razširi po okolici in s popravilom aparatov pri oficirjih si lačna sirota prisluži tudi nekaj kosov torte s smetano. Wernerja njegova nadarjenost pripelje na šolo, na kateri se kali Hitlerjeva mladina. Ko nemške čete vkorakajo v Francijo, se Marie-Laure z očetom zateče v Bretonsko obmorsko mestece Saint-Malo. Tam se znajde tudi Werner, ki s svojim znanjem pod okriljem Wermahta odkriva nezakonita radijska oddajanja.