Zelišča iz zeliščarkine košarice

Od februarja do junija se bodo ljubitelji zelišč vsak mesec na Ljubljanskem gradu na predavanjih in praktičnih delavnicah o zeliščarstvu srečevali z izkušeno zeliščarko Jožico Bajc Pivec z Vrat pri Šmartnem ob Litiji.
Zeliščarka Jožica Bajec Pivec Foto: Srce Slovenije

Jožica živi v naravi in z naravo, tam najde tudi zelišča in rastline, katerih zdravilno moč zelo dobro pozna. Z zeliščarstvom se ukvarja že od leta 1979. Na njenih predavanjih in delavnicah bodo obiskovalci izvedeli, kje in kako nabirati divje rastoča zelišča, kakšna je njihova zdravilna moč ter kako sami pripraviti različne tinkture in mazila.

Prvo srečanje bo 11. februarja ob 17.30 na predavanju Zelišča iz zeliščarkine košarice.

Razkrila vam bo, kako, kje in kdaj se nabirajo zdravilne rastline, kako jih pravilno pripraviti in uporabiti. Ker iz spomina včasih pobegne najpomembnejša informacija, predlagajo, da s seboj prinesete pribor za zapiske.

Na predavanju, ki bo 10. marca, bo Jožica Pivec spregovorila o spomladanskih zdravilnih rastlinah, 14. aprila pa bo pripravila terensko delavnico z naslovom Spoznavanje zdravilnih rastlin na Grajskem griču. Na sporedu bosta še dve praktični delavnici, in sicer 12. maja ob 17.30 z naslovom Naredi si svojo tinkturo in 9. junija ob 17.30 o mazilu iz domače kuhinje.

Topli pomladanski žarki že konec februarja privabijo na plan prve pomladanske cvetlice. Med njimi je kar nekaj zdravilnih, npr. trobentica, vijolica, trpotec itd. V svoji pleteni košari bo 10. marca zeliščarka Jožica Bajc Pivec na Ljubljanski grad prinesla znanilce pomladi. Predstavila bo njihovo uporabo v ljudskem zdravilstvu – kako si iz njih pripravite zeliščne pripravke (čaj, sirup, tinkturo), da bi ohranili zdravje in blažili manjše zdravstvene težave.

Tudi na Grajskem griču rastejo različne zdravilne rastline

Priljubljeni pegasti badelj Foto: Primož Hieng

Z zeliščarko Jožico jih bo lažje najti in jih tudi podrobneje spoznati. Ob nabranih vzorcih rastlin se bodo udeleženci v grajskih prostorih pogovorili še o njihovi uporabi. Da bo spomin ostal dlje živ, priporočajo, da prinesete s seboj primeren zvezek, v katerega si boste prilepili vzorčke rastlin in si na ta način izdelali svoj mini herbarij.

Tinktura je alkoholni izvleček zdravilnih rastlin

Sliši se učeno, vendar jo ob upoštevanju navodil in receptur lahko pripravimo tudi sami. Iz katerih rastlin, kako in kdaj – vse to vas bo na zeliščarski delavnici 12. maja ob 17.30

Tinkture in mazila Foto: Primož Hieng

naučila zeliščarka Jožica Bajc Pivec. Najprej bodo udeleženci dobili teoretično znanje, potrebno za pravilno pripravo tinktur. Nato si bodo iz zelišč, ki jih bo zeliščarka prinesla s seboj, izdelali vzorec tinkture, ki ga bodo lahko odnesli domov.

Zeliščna mazila so zelo uporabna za nego kože in pri zdravstvenih težavah

Naše babice so pripravljale zelo preprosta, a učinkovita mazila. Še vedno se skoraj v vsaki kuhinji najdejo osnovne sestavine za izdelavo takega mazila. Z zeliščarko Jožico Bajc Pivec bodo udeleženci 9. junija najprej izvedeli, kako in za kaj se uporabljajo mazila, nato pa boste ob praktičnem prikazu izdelave mazil pridobili znanje, kako si mazilo, dezodorant in mazilo za ustnice lahko izdelamo sami.

Vzorčke izdelkov udeleženci lahko odnesejo s seboj domov.

Primož Hieng