Kranjska klobasa ostaja svojevrstna kraljica slovenske kulinarike. Na to kaže tudi njena zaščita, saj je uvrščena v register nesnovne dediščine kot živa mojstrovina državnega pomena, prav tako je evropsko zaščitena.

Na zašpiljeno dobroto, sestavljeno iz dveh enakih polovic, so se lani spomnili v medvoškem zavodu Sotočje, kjer med drugim skrbijo za promocijo kraja in organizacijo dogodkov. Na Zbiljskem jezeru so že drugič pripravili festival kranjske klobase.

Festival je pred leti neslavno zaključil svoje poslanstvo, ker so se uprli proizvajalci zašpiljenih dobrot, ki so združeni v gospodarsko interesno združenje Kranjska klobasa. Menili so, da je ocenjevanje nepotrebno in neprimerno, saj naj bi bile klobase vseh 14 mesarskih podjetij izdelane po enotnem receptu.

Arvajeve klobase

Na lepo urejenem vaškem trgu ob Zbiljskem jezeru se je tokrat predstavilo 13 od 14 proizvajalcev kranjskih klobas, od večjih mesarskih podjetij do manjših zasebnikov, ki izpolnjujejo pogoje za uporabo imena kranjska klobasa.

Klavdija Primožič je predstavljala Celjske mesnine.

Festival so v svoje roke vzeli v zavodu Sotočju, Jure Galičič pa je kot strokovni sodelavec za področje turizma že drugič prepletal niti festivala kranjske klobase.

»Naš vaški trg se je izkazal kot odličen prostor za tovrstne dogodke,« je povedal Galičič.

»Že v dopoldanskem času smo bili izredno zadovoljni s številom obiskovalcev. Prav tako smo zelo veseli, da so na festival kranjske klobase prišli praktično vsi proizvajalci z izjemo enega. To je bil torej izjemen presek, kar Slovenija ponuja na področju kranjskih klobas. Ugotovili smo, da so obiskovalci, ki so za degustacijski kupon (štirje zajetni koščki klobase, gorčica in košček kruha) odšteli en evro, navdušeno preizkušali klobase posameznih proizvajalcev. Tako so si tudi sami ustvarili sliko o tem, kakšne klobase bodo v bodoče kupovali. Prav tako smo zadovoljni tudi s sodelovanjem z gospodarsko-interesnim združenjem Kranjska klobasa.«

Jure Galičič iz zavoda Sotočje.

Kranjska klobasa ima pestro zgodovino, pravijo pa, da se je razvila še v času Avstro-Ogrske monarhije v začetku 19. stoletja. Recept za kranjsko klobaso se je prvič dokumentirano pojavil leta 1855, od druge polovice 19. stoletja pa so na voljo številni pisni in slikovni viri o tej kulinarični posebnosti. Izvira z območja Gorenjske, od koder se je prek osrednje Slovenije razširila po vsem tedanjem slovenskem ozemlju. Kronisti stare Ljubljane jo omenjajo kot sestavni del menija ob slovesnih in pomembnih dogodkih.

Žiga Perčič je ponudil klobase Mesarstva Blatnik.

O njenem slovesu pove veliko anekdota s cesarjem Francem Jožefom: Nekoč se je s kočijo peljal z Dunaja proti Trstu. Ustavil se je v Naklem pri Kranju v znani furmanski gostilni Marinšek ob deželni cesti. Želel se je okrepčati in povprašal je gostilničarja, kaj mu lahko ponudi.

»Imamo le navadne hišne klobase in nič drugega,« je odgovoril cesarju. Franc Jožef je naročil klobaso in ko jo je poizkusil, je navdušeno dejal: »To pa ni navadna, ampak kranjska klobasa!«

Ena najstarejših pisnih omemb kranjske klobase je bila v kuharski knjigi Katharine Prato leta 1896. Govori o načinu kuhanja. Najstarejše navodilo za izdelavo in pripravo kranjske klobase pa je bilo objavljeno leta 1912 v šesti izdaji Slovenske kuharice Felicite Kalinšek. Slovenci so jo med izseljevanjem ponesli v svet in jo naredili za svetovno prepoznavno. V germanskem svetu jo poznajo pod imenom krainer würst, v angloameriškem pa kot kransky sausage.

Kranjska klobasa je bila tudi v vesolju, saj jo je astronavtka s slovenskimi koreninami Sunita L. Williams vzela s seboj na pot v neskončna prostranstva vesolja. Kje je zdaj ta kranjska klobasa, ni znano.

Kranjske klobase podjetja Oblak iz Žirov.

Kranjske klobase izdelujejo tudi v Žireh, v Mesarstvu Oblak. Melita Oblak, ki je na festivalu zastopala domače podjetje, pravi, da je recept za kranjske klobase sicer enoten, okusi pa so lahko različni.

»Prav zato smo se z veseljem udeležili tega festivala, da so obiskovalci lahko poizkusili klobase različnih proizvajalcev, torej tudi naše. Svojih živali nimamo, imamo pa stalnega dobavitelja mesa iz Prekmurja, ki skrbi za njegovo kakovost. Sicer pa izdelujemo več vrst barjenih klobas,« je povedala gospa Melita.

Na Gorenjskem, od koder naj bi bila doma kranjska klobasa, je kar nekaj izdelovalcev. Na stojnici mesarstva Čadež nas je s kranjsko klobaso postregla Justa Čibašek, ki pravi, da je to le eden od številnih izdelkov mesarstva z Visokega blizu Kranja.

Justa Čibašek s klobasami mesarstva Čadež.

Izvemo še, da uporabljajo, tudi za pripravo klobas, le slovensko meso najvišje kakovosti, pri drugih izdelkih pa gorenjsko govedino, vzrejeno na pašnikih okoliških kmetij.

Marko Dolenc s kmetije Hribar .

Marko Dolenc prihaja s kmetije Hribar, ki je v Predosljah pri Kranju. Je sicer redno zaposlen, s kmetijo pa se ukvarja v popoldanskem času. »Spadam med manjše proizvajalce kranjskih klobas ter se striktno držim predpisane in enotne recepture,« je povedal Dolenc.

»Naše klobase so res dobre, morda zaradi tega, ker jih dimimo v posebnem prostoru, ki smo ga uredili prav za ta namen. Uporabljamo pa seveda bukova drva.«

Avtor besedila in fotografij:
Primož Hieng

Izkupiček v dobrodelne namene

Izkupiček od prodanih promocijskih kuponov, to je 575 evrov, so lani namenili društvu za pomoč osebam z motnjo v duševnem razvoju Barka, ki ima sedež na Zbiljah. Letošnji izkupiček so organizatorji skupaj z giz Kranjska klobasa namenili PGD Zbilje. Tako ima Festival kranjske klobase tudi prav posebno dobrodelno noto.

Zašpiljeno dobra.