Zdravi ljudje si želimo tisoče stvari, bolan le eno. Zdravje!

Zdravje je med vsemi ustavnimi pravicami, kar tako radi ponavljajo posamezniki, na prvem mestu. Vse ostale pravice sežejo le to točkje, kjer se pravica posameznika do zdravja začne. Zdravi ljudje si želimo tisoče stvari, bolan le eno. Zdravje!

Mnogo ljudi se pravega pomena besede “zdravje” zave šele, ko je ta resno ogrožen. Ob vsakem voščilu si zaželimo zdravja, pa res vemo, kaj pravzaprav zaželimo? Glede na majhno ceno, ki jo moramo ob ukrepih plačati, torej maske in socialna distanca, pravzaprav dvomim.

Danes evropski poslanci razpravljajo o Programu za ukrepe Unije na področju zdravja za obdobje 2021–2027 (EU4Health). Pandemija COVID-19 je pokazala, da Evropa ni bila sposobna obvladati resne zdravstvene krize. V prvem valu pandemije nam je poleg zdravnikov, medicinskih sester in zdravstvenega osebja primanjkovalo tudi zdravil in medicinske opreme.

Romana Tomc je povedala: “Evropa ima dovolj velik potencial, da se lahko uspešno spopade s katerokoli zdravstveno krizo s tem, da okrepi zdravstveni sektor, da bo ta bolj odporen in vzdržen. Nikoli več se ne sme zgoditi, da bi moral zdravnik izbrati, kdo bo živel ali umrl, ker bolnišnica nima kapacitet ali sredstev, da bi pomagala vsem.”

Čeprav ostajajo države EU odgovorne za večino delov svoje zdravstvene politike, lahko Evropska unija v okviru svojih obstoječih pristojnosti naredi veliko več. Vse napore in oblikovanje politik je potrebno usmeriti v pospešitev proizvodnje zdravil v EU, saj je nujno, da trg na tem področju postane bolj konkurenčen, EU pa neodvisna od uvoza. S tem so povezana tudi sredstva programa EU4Health, ki jih države že lahko koristijo. Evropska komisija program nadgrajuje z določitvijo novih prednostnih nalog in povečanjem proračuna, ki po pogajanjih z Evropskim parlamentom in državami članicami sedaj znaša 5,1 milijarde evrov.

“Z dodatnimi sredstvi želimo nadgraditi zdravstvene sisteme v državah članicah, usposobiti več zdravstvenega osebja, spodbujati medicinsko odličnost, zmanjšati zdravstvene neenakosti po vsej Evropi, podpreti digitalizacijo v zdravstvenem sektorju, financirati prednostni načrt za boj proti raku in proizvodnjo zdravil vrniti v Evropo. Želimo si, da bi bila Evropa zdravstveno neodvisna. Denar ne more kupiti zdravja, lahko pa pri tem pomaga. V ELS želimo ohraniti ta ambiciozen proračun, namenjen zdravju državljanov, ki mora biti vedno na prvem mestu,” je zaključila Romana Tomc.

Čuvajmo svoje zdravje, kajti tu ni popravnih izpitov, če že, so redki.