Največ prašičjega mesa v Slovenijo pride iz Nemčije, Avstrije, Nizozemske, Belgije in Madžarske.
Po besedah Marka Višnarja, nekdanjega dolgoletnega generalnega direktorja Skupine Farme Ihan, ga uvažajo tudi trgovci (Merkator na primer prek PIK Vrbovec) zlasti za akcijske prodaje.
“To meso je bistveno slabše obdelano, saj ima več maščob, kožic in mren, ozka je tudi izbira kosov – večinimoa samo vrat, pleče in rebra. Vse drugo naročijo pri domačih dobaviteljih, s katerimi imajo pogodbe. Ti morajo zaklati običajno število prašičev, vendar akcijskih kosov ne morejo prodati, ker jim preprosto zaprejo šifre. Zanima me, kako uvozniki deklarirajo svinjino pri trgovcih, ki zahtevajo poreklo ( na primer Mesarstvo Oblak ali Žerak v Šparu). Masnih bilanc, s katerimi bi lahko te stvari zaznali, seveda ne dela nihče. Žal niti uprava za varno hrano tega ne jemlje resno, čeprav brez zanesljivega označevanja porekla ni prave sledljivosti.”
Marko Višnjar, nekdanji dolgoletni direktor Skupine Farme Ihan
Vir: Nedeljski, 6. 3. 2019, str. 3