Zaključek ligaškega tekmovanja za pokal GZS 2018 v disciplini Fire combat

V soboto, 25. avgusta 2018, se je s tekmo v Žužemberku, končala sezona ligaških tekmovanj za pokal Gasilske zveze Slovenije 2018, v najtežji in najbolj atraktivni gasilsko-športni tekmovalni  disciplini, Fire combatu. Tekme v središču Suhe krajine so se udeležili tudi člani združenega Fire combat teama, to je prostovoljnih gasilskih društev Žeje – Sv. Trojica in Domžale – mesto, ki ga sestavljajo Žiga Štiftar in Karmen Ravnikar iz Žej ter Grega Cotman iz Domžal. Ne smemo pa pozabiti niti na Patricijo Koderman, ki je letošnjo sezono žal morala izpustiti. Tekma v Žužemberku je bila pravo nasprotje prejšnje ligaške tekme, ki je bila 5. avgusta v Spodnji Polskavi. V nasprotju s tekmo na Štajerskem, kjer so se tekmovalci tri tedne prej soočili s sončnim in zelo vročim vremenom, jih je v Žužemberku pričakalo za ta čas zelo hladno in deževno vreme.

Tekmovalna proga je bila razmočena, a po zaslugi organizatorjev, ki so v Žužemberku vselej med najboljšimi, še vseeno varna in odlična za tekmovalne nastope. Tekmovalci so se predvsem razveselili izjemnega fizičnega napora, ki ga zahtevajo nastopi v Fire combatu, mnogo prijetnejših temperatur, kot so jih bili deležni v zadnjem času. Tekmovanje se je začelo z uradno otvoritvijo. Še pred njo pa so vsi prisotni v čustvenem dogodku počastili spomin na prezgodaj preminulega člana domačega gasilskega društva, enega izmed pionirjev gasilsko-športne tekmovalne discipline Fire combat v Sloveniji, preminulega Gregorja Krakarja.

Besede, ki jih je ob tem v solzah izrekel uradni napovedovalec tekmovanja, ko so tekmovalci v objemih sklenili krog na sredini tekmovalnega prostora, so se vsem prisotnim globoko vtisnile v zavest: »Ne glede na vse, kar se zgodi, je najpomembnejša ta povezanost med nami gasilci, najpomembnejše je, da se zavedamo, da smo vsi skupaj ena velika družina«.

Potem so prisotne nagovorili predstavniki domačega gasilskega društva, gasilske zveze in občine ter uradno otvorili tekmovanje za pokal ognjenih risov, ki bo po odločitvi organizatorja od letošnjega leta dalje nosilo ime »Memorial Gregorja Krakarja«, v spomin na slovenskega gasilca, ki je prispeval ogromno truda k razvoju Fire combata na Slovenskem.

Od domžalsko-žejskih ekip sta se na progo najprej podala fanta, dvojec domžalska panterja, v sestavi Žiga Štiftar (PGD Žeje – Sv. Trojica) in Grega Cotman (PGD Domžale – mesto).

Nastop sta začela silovito. S progo opravila zelo solidno, brez večjih napak in kazenskih točk, vendar nekaj sekund počasneje, kot bi si sama želela in kot sta bil zagotovo sposobna doseči. Kljub vsemu je napovedovalec tekmovanja njun nastop pohvalil, fanta sta prevzela vodstvo, ki ga še kar nekaj časa nista izpustila iz rok.

Po premagani progi sta povedala, da sta s svojim nastopom delno, ne pa v tudi v celoti zadovoljna, da vidita še ogromno prostora za napredek pri premagovanju ovir na stolpu, z ostalimi deli proge, predvsem pa s prvo, do stolpa in zadnjo tretjino pa sta povedala, da sta zelo zadovoljna.

Ob tem sta še enkrat več, opozorila, kako zelo potreben za treninge Fire combata, kakor tudi za vsa ostala gasilska izobraževanja in usposabljanja je gasilski poligon s stolpom, ki ga v Domžalah in bližnji okolici še vedno ne premoremo, pa bi ga tako naši tekmovalci in seveda tudi drugi gasilci še kako potrebovali!

Fanta, domžalska panterja, sta ligaško sezono zaključila na 9. mestu med najboljšimi in najbolje pripravljenimi gasilci v Sloveniji, kar je zavidanja vreden rezultat. Sta pa dodala, da imata še zelo veliko moči za napredek, da je bila to konec koncev šele njuna druga sezona v konkurenci najboljših gasilcev in da ju v prihajajoči zanimajo le najvišja mesta.

Kasneje bi se morala na progo podati še domžalsko-žejska mešana dvojica, v sestavi Grega Cotman (PGD Domžale – mesto) in Karmen Ravnikar (PGD Žeje – Sv. Trojica), ki je sicer tudi prispela v Žužemberk, vendar bolna in v slabem zdravstvenem stanju. Zato sta se po opravljenem ogrevanju Grega in Karmen odločila, da zavoljo Karmeninega zdravja svoj nastop odpovesta.

S tem se je za najboljše slovenske gasilce, tudi za domžalsko-žejsko ekipo, ki nedvomno sodi v to elitno gasilsko družbo, končalo ligaško Fire combat, tekmovanje za pokal GZS 2018. Nikakor pa se zanje še ni dokončno končala naporna in predvsem zanimiva sezona tekmovanj v tej gasilsko-športni disciplini.

Pred njimi so še vsaj tri tekme Fire combata, ki sicer ne bodo štele za skupni seštevek ligaškega tekmovanja, ki je za letos zaključeno, a jih zato ne jemljejo nič manj resno.

Prva tekmovanje sledi že v soboto, 8. septembra 2018, v Šalki vasi pri Kočevju, 22. septembra pa se odpravljajo na Hrvaško, na bližnjo Reko. Sezono pa bodo sklenili z zadnjo tekmo v Ilirski Bistrici, kjer se tekmovanje tradicionalno odvija prvi konec tedna v oktobru.

Domžalsko-žejski Fire combat team ob tem vabi vse zainteresirane kolege iz gasilskih vrst, da se jim pridružijo na treningih, kasneje morda tudi na tekmovanjih kot tekmovalci ali pa zgolj kot spremljevalci in navijači. Vabljeni pa tudi vsi drugi, ki jih gasilstvo in gasilsko-športne tekmovalne discipline zanimajo, da se skupaj z njimi, kot navijači udeležijo kakšne izmed tekem.

Š. T.