Na letošnjem Frankfurtskem mednarodnem knjižnem sejmu je Slovenija častna gostja, kjer bo na sejemskih in obsejemskih dogodkih predstavljenih tudi nekaj pomembnih pokojnih slovenskih avtorjev. S seznama pa je črtan Boris Pahor, ki velja za enega najpomembnejših slovenskih pisateljev, čigar slava se je razširila daleč onkraj meja domovine.

Poslanka Slovenske demokratske stranke Suzana Lep Šimenko je na vlado naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z razlogi za črtanje Borisa Pahorja s seznama slovenskih avtorjev na frankfurtskem sejmu. Njeno poslansko vprašanje objavljamo v celoti:

Na letošnjem Frankfurtskem mednarodnem knjižnem sejmu je Slovenija častna gostja, kjer bo na sejemskih in obsejemskih dogodkih predstavljenih tudi nekaj pomembnih pokojnih slovenskih avtorjev, med njimi so Slavko Grum, Srečko Kosovel, Tomaž Šalamun in Maruša Krese, posebno pozornost pa bodo namenili Almi Karlin. S seznama pa je črtan Boris Pahor, ki velja za enega najpomembnejših slovenskih pisateljev, čigar slava se je razširila daleč onkraj meja domovine. Njegova dela so bila prevajana v vrsto tujih jezikov.

Nad dejstvom o neupravičeni izločitvi Pahorjevega nabora del za predstavitev so ogorčeni tudi člani V. razreda Slovenske akademije znanosti in umetnosti, katerega član je bil dolga leta tudi pokojni Boris Pahor, ki so v protestnem pismu zapisali:

»Ker je Boris Pahor umetnik z visoko kvalitetnim literarnim opusom, z evropsko odmevnim civilnim pogumom in zgled človeka, ki je aktivno nasprotoval vsem trem totalitarizmom polpreteklega časa, je formalistični izbris tako edinstvene ustvarjalne osebnosti za predstavitev Slovenije v svetu skrajno nerazumljiv.

Še posebej, ker je Pahor slovenski in evropski umetnosti in kulturi po drugi svetovni vojni z močnimi eksistencialnimi in angažiranimi družbenimi vsebinami ter visokimi estetskimi in moralnimi standardi vtisnil pečat na tako globinski ravni, da mimo njega ne bo mogla niti globalizirana in tehnologizirana sodobnost. Ko se bo resno soočila s svojimi fundamenti, horizonti in problemi, ji bo imel Pahorjev opus v premislek ponuditi marsikatero dragoceno iztočnico.

Podpisani člani V. razreda Slovenske akademije znanosti in umetnosti, katerega član je bil dolga leta tudi pokojni Boris Pahor, zato protestiramo proti presenetljivo lahkotni in za relevantno predstavitev duhovnih horizontov sodobne Republike Slovenije v Frankfurtu povsem neupravičeni izločitvi Pahorjevega opusa iz nabora del za predstavitev.«

Podpisniki izjave v abecednem vrstnem redu: Mirko Bratuša, izr. član SAZU; Milan Dekleva, red. član SAZU; Evald Flisar, izr. član SAZU; Niko Grafenauer, red. član SAZU; Herman Gvardjančič, izr. član SAZU; Drago Jančar, red. član SAZU; Andrej Jemec, red. član SAZU; Milan Jesih, izr. član SAZU; Milček (Bogomil) Komelj, red. član SAZU; Fedja Košir, izr. član SAZU; Lojze Lebič, red. član SAZU; Jožef Muhovič, red. član SAZU; Uroš Rojko, red. član SAZU; Brane Senegačnik, izr. član SAZU; Zorko Simčič, red. član SAZU; Nina Šenk, izr. članica SAZU

V zvezi s tem vas sprašujem naslednje:

  1. Zakaj je Boris Pahor črtan s seznama slovenskih avtorjev, ki bodo predstavljeni na letošnjem Frankfurtskem knjižnem sejmu?
  2. Kdo in po kakšnem kriteriju je oblikoval oz. sestavljal program in določil avtorje, ki bodo na mednarodnem knjižnem sejmu predstavljeni?

Tudi člani V. razreda Slovenske akademije znanosti in umetnosti – SAZU, katerega član je bil dolga leta tudi pokojni Boris Pahor, protestirajo proti presenetljivo lahkotni in za relevantno predstavitev duhovnih horizontov sodobne Republike Slovenije v Frankfurtu povsem neupravičeni izločitvi Pahorjevega opusa iz nabora del za predstavitev.

Spletno uredništvo