V naše uredništvo je prišlo zanimivo in nevsakdanje  elektronsko sporočilo oz. pisemce zvestega bralca. Odločili smo se, da ga objavimo na našem portalu, ker menimo, da z mislimi, ki so v njem, pisec oz. naš pronicljivi bralec nagovarja širšo slovensko javnost.
Zakaj ne gledam POP TV?

In če sem iskren, tudi Kanala A ne. Še posebej njunih informativnih oddaj, poročil po domače.

Predvsem zato, ker poročajo na bombastičen način, v stilu rumenega tiska. Moti me tudi to, da novic ne podajajo, ampak jih v istem prispevku tudi komentirajo – in žal ne znajo ločevati med informiranjem in komentiranjem. In nič ne bi bilo narobe, če bi jih komentirali na nevtralen način, a žal so njihova poročanja in komentarji izrazito enostransko politično usmerjeni (njihova opredelitev več kot očitno izhaja še iz časov, ko druge stranke, razen Komunistične partije, pri nas še niso bile dovoljene). Skratka, gledalcem in gledalkam vsiljujejo svoje politično mnenje, ki pa, kot vemo, niti slučajno ni edino, po mnenju večine tudi ne pravo.

Več kot očitno je, da dobivajo finančne injekcije tudi (ali pa predvsem) iz tujine (s strani politično levo opredeljenih financerjev), tudi naše leve vlade jih očitno tako ali drugače zalagajo z denarjem (drugače si ne znam predstavljati njihove leve informativne usmerjenosti). Verjetno so (tudi) zaradi tega njihove interpretacije novic levo usmerjene – a za vraga, naj to potem odkrito povedo javnosti, da so pač levi medij in da služijo naši politični levici – ne pa, da se proglašajo za »neodvisne, nevtralne« ali kako drugače. Naj rečejo bobu bob.

Loviti oz. prepričevati volivce na tak način, da se jim v programski vsebini nudi filme, serije itd. (za kar seveda potrebujejo finance iz tujine, saj so licence za predvajanja filmov in serij pač drage), da bi ljudje potem gledali tudi njihove informativne oddaje, kjer jim vsiljujejo levo politično mnenje, je postalo že tako prozorno, da ni nič čudnega, če izgubljajo vedno večji delež gledalcev. Da ne omenjam pravega posiljevanja z reklamami – ljudje, ki (še) gledajo ta dva programa, mi vedo povedati, da je minutaža reklam v bistvu že najmanj enaka minutaži serije ali filma, zato se vedno več ljudi odloča, da zadeve gledajo za nazaj in ko so na vrsti reklame, jih enostavno prevrtijo naprej, dokler se ne končajo. Na srečo ponudniki IP TV to opcijo nudijo. In ko sem že pri teh ponudnikih – ne razumem, kako so mogli pristati na povišanje mesečne naročnine zaradi tega, ker POP TV in Kanal A ne oddajata več preko zemeljskih kanalov in jih bo možno spremljati samo preko kabelskih, IP ali satelitskih operaterjev (in ta razlika v naročnini se potem nakaže na račune POP TV in Kanala A) !!! Delež ljudi, ki gledajo ta dva programa, pač vedno bolj upada, saj filme in serije (ki jih itak kar naprej ponavljajo, dokler jim traja zakupljena licenca) ljudje rajši gledajo oz. gledamo preko drugih TV programov, na voljo imamo tudi npr. HBO itd., kjer je moč kadarkoli gledati najnovejše, pa tudi starejše filme in serije, in to brez nevšečnih reklam. Pa še politično nas ne posiljujejo.

Ko sem zvedel razlog za zvišanje mesečne naročnine pri mojem ponudniku TV programov, sem klical njihovo informativno službo in želel, da mi pojasnijo, zakaj so dvignili mesečno naročnino. Nato sem jih prosil, naj po stari ceni pripravijo nek poseben programski paket z vsemi programi, ki so na voljo, a brez POP TV in Kanala A, ker bi bilo med ljudmi bilo res ogromno zanimanja za takšen programski paket, a temu mojemu predlogu žal (še) niso ugodili. No, mogoče pa še bodo, ali pa bodo, zaradi upada gledanosti POP TV in Kanala A, naročnino kmalu vrnili na stanje pred to podražitvijo. In dokler bodo informativne oddaje POP TV in Kanala A tako politično (levo) enostranske, dokler ne bodo znali ločevati med informiranjem in komentiranjem in dokler bodo poročali in komentirali na tako bombastičen način ter vrteli toliko reklam, da njihova minutaža presega meje normalne vzdržljivosti gledalcev, toliko časa bom v tisti številni (in roko na srce –  vedno številčnejši) množici ljudi, ki teh dveh TV programov ne spremlja.

J. A.

Uredništvo portala seveda pričakuje odzive oz. komentarje na tole pisanje.