Začel se je teden slepih in slabovidnih

V prvem junijskem tednu vsako leto obeležujemo teden slepih in slabovidnih. Poleg številnih delavnic in aktivnosti je teden takšnega obeleževanja v prvi vrsti namenjen predvsem ozaveščanju videčih o potrebah in prilagoditvah ter tudi težavah, s katerimi se srečujejo slepi in slabovidni v vsakodnevnih situacijah.

Poudarjamo, da se že celo stoletje prizadevamo za boljši vsakdan vseh svojih članov. Prav letos namreč na podlagi ustanovitve Podpornega društva slepih 7. novembra 2020 praznujemo in obeležujemo svojo 100-letnico delovanja. Ob tem slavnostnem jubileju smo v okviru letošnjega tedna slepih pripravili posebno širok program, ki pa bo zaradi trenutnih razmer v povezavi z virusom SARS-CoV-2 potekal predvsem preko spleta.

V Tednu slepih 2020 boste tako lahko prisluhnili predavanjem dr. Evgena Bavčarja, dr. Tjaše M. Kos, slovenke leta Sonje Pungertnik in Marina Kačiča. Prisluhnili pa boste lahko tudi Kulturnim točkam s kavča in Pravljicam, ki jih bodo brali znani slovenski igralci in igralke (program je dostopen na www.zveza-slepih.si).

Ob tem ponovno izpostavljamo predvsem področja, kjer se slepi in slabovidni prevečkrat srečujemo z ovirami. Žal je takšnih ovir kar nekaj tudi v slovenski zakonodajni ureditvi in prav zato v letošnjem letu zaradi občutka, da smo s sogovorniki iz politike zašli v slepo ulico, izpostavljamo zaplembo 10 hektarjev velikega posestva na Okroglem pri Naklem s strani Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS, ki ga je slepim in slabovidnim pred več kot 80 leti podaril duhovnik monsignor Tomo Zupan.

V Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije vidimo v aktivnostih Tedna slepih izredni pomen, saj prav preko umetnosti in uspehov naših članov, opozarjamo širšo družbo na izzive, težave in ovire, s katerimi se srečujemo v vsakodnevnem življenju, kljub vsem rešitvam sodobnem tehnologije in prilagoditev v družbi. Delo Zveze je namreč za naše uporabnike in člane ključnega pomena saj jim omogočamo dostop do vsebin, ki so prilagojene prav njim; to je pretvorba v zvok in v brajev tisk.

Na Zvezi si zato želimo, da bi si ob letošnji 100-letnici in letošnjem Tednu slepih zagotovili boljše pogoje za delovanje tudi v prihodnjih letih.
Prizadevanja Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije lahko podprete tudi vi in sicer z donacijo 0,5% dohodnine, kar vas nič ne stane. Več o sami Zvezi ter tednu slepih pa si lahko preberete na naši spletni strani www.zveza-slepih.si ali na FB profilu https://www.facebook.com/knjiznica.slepih.slabovidnih ali pa na našem Youtube kanalu https://www.youtube.com/channel/UCeJ5xkj6sLah5dGBlz2lIqA.

ZVEZA DRUŠTEV SLEPIH IN SLABOVIDNIH SLOVENIJE
Groharjeva 2
1000 Ljubljana
Tel.:  (01) 4700 211
Fax.: (01) 4700 220
E-naslov: [email protected]
Spletna stran: http://www.zveza-slepih.si