Le še danes in jutri, nato pa začnejo veljati strožji ukrepi, zaprtje države. Seveda bi bilo smiselno, da bi se temu zaprtju pridružila vsaj večina, če ne kar ves slovenski gospodarski svet. Gre pravzaprav za 6 delovnih dni, za katere se lahko, vsaj v prihodnjem tednu, torej 4 delovne dni uvede, v vseh podjetjih in proizvodnji, kolektivni dopust.

 

Dr. Mateja Logar kot vodja strokovne skupine, je jasno izrazila skrb, da če tokrat pogrnemo, bomo imeli stanje, kot je bilo lansko leto v Bergamu.

Seveda se v teh 11 dneh okužbe ne bodo popolnoma ustavile, ustavila pa naj bi se eksponentna rast, kateri smo priča.

Še vedno veliko ljudi ni razumelo, da se virus ne širi sam, da virus ne širi vlada, temveč ga s svojimi dejanji širimo ljudje. Najlažje je v takih trenutkih krivdo iskati pri drugih. Kaj pa jaz kot posameznik? Smo si to vprašanje postavili?

Velikokrat je nanj odgovor, kaj pa jaz lahko spremenim, ena sama oseba ne more nič. Pa je temu res tako?

Pravzapra se vse začne in konča pri eni osebi. Torej ne krivimo drugih, ne iščimo opravičila za svoja dejanja drugje kot pri sebi. Pravo vprašanje pravzapra je: Za koliko smrti lahko kot posameznik sprejmem odgovornost? Jaz za nobeno.

Zdaj imamo možnost in priložnost, da sebi pokažemo, da tudi moja dejanja štejejo. Tudi jaz sem tisti, ki lahko vpliva na dogajanje v družbi. Tokrat bom v celoti spoštoval vse ukrepe in se ne bom izpostavljal, če to ni res nujno potrebno. Bodimo pri tem vsaj enkrat dosledni in iskreni do sebe.

Morda nas rezultat preseneti in stavek: “kaj pa ena sama oseba lahko spremeni” za vedno pade.