Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je danes na Brdu pri Kranju napovedal, da bo vlada v četrtek uvrstila Hrvaško na rdeči seznam držav. Vse tiste, ki se bodo od petka dalje odpravili na Hrvaško, bo čakala ob vrnitvi v Slovenijo 14-dnevna karantena. Do konca tega vikenda, pa se lahko vsi brez karantene vrnejo domov.

Danes je za naše sosede najhujšiod od vsega začetka, saj so zabeležili kar 219 novih okužb.
Na rdeči seznam bo uvrščena na naši četrtkovi seji.
Razmere so tako slabe, da nam ne ostane nič drugega, kot da državljane pozovemo, naj se čim prej vrnejo iz nevarne države, ne glede na to, kakšne aranžmaje tam imajo. Stvari se hitro slabšajo in bodo še veliko slabše,” je opozoril.

Po njegovih besedah “bo vlada prisiljena uvesti karanteno”, odločitev o uvrstitvi Hrvaške na rdeči seznam držav pa bo v uradnem listu objavljena že v četrtek. “Karantena bo začela veljati v petek ob polnoči. Kdor koli bo želel iti na dopust in bo od petka zjutraj odpotoval na Hrvaško, mora vedeti, da njega in člane njegove družine čaka karantena ob vrnitvi,” je opozoril.

Slovenski dopustniki, ki so že na Hrvaškem, pa bodo za vrnitev imeli na voljo ves konec tedna, po potrebi tudi v ponedeljek. 

Vsi, ki imajo na Hrvaškem bodisi nepremičnino ali plovilo, bodo dobili možnost, da pred jesenjo ali zimo pospravijo za seboj. “To bo enkratna možnost in bo časovno omejena, v urah izražena, da preprečimo, da ta vikend ljudje odidejo na Hrvaško in še povečajo zastoje,” je povedal.

Na današnjem srečanju so se tudi dogovorili, da bo okrepljen inšpekcijski nadzor. Povečan bo predvsem nadzor v lokalih in nadzor nad izvajanjem karantene predvsem med mladimi.