Vse več okužb z različnimi mutacijami virusa Covid-19

V Sloveniji smo že potrdili angleški in južnoafriški sev virusa. Povsem na novo pa so odkrili tudi tri primere brazilskega seva virusa.

Zanje je skupna značilnost, da so bistveno bolj nalezljivi in se hitreje širijo. Britanski sev virusa so v prejšnjem tednu potrdii v več kot 80 primerih. Prav tako so potrdili dva primera južnoafrikega seva.

Na včerajšnji novinarski konferenci je vodja strokovne skupine dr. Mateja Logar potrdila, da so dan pred tem potrdili tudi tri primere brazilske različice seva SARS-COV-2. Na novo odkriti trije primeri brazilskega seva so zabeleženi v mariborski regiji in so zaenkrat znotraj družine.

Vsem tem mutiranim različicam virusa je skupno predvsem to, da naša protitelesa zaradi prebolelosti virusa ali cepljenja, slabše delujejo nanje in zato nismo varni pred ponovno okužbo.

Še vedno po podatkih sledenja v več kot 80% pri nas prevladuje  različica virusa SARS-COV-2, proti kateri smo zaščiteni s cepljenjem ali naravnimi protitelesi zaradi že prebolele okužbe.

V ponedeljek je bilo opravljenih 4.700 PCR testov, od katerih je bilo potrjenih 740 novih primerov okužbe. Opravilo se je tudi kar 47.918 hitrih antigenskih testov in vse pozitivne primere preverjajo še s PCR testi. Po podatki preteklega ponedeljka, smo včeraj potrdili 11 primerov okužb več.

Še vedno za svoje zdravje največ lahko naredimo sami. Odpovejmo se vsem nepotrebnim druženjem in ohranjajmo naš mehurček druženja majhen, dosledno upoštevajmo vse preventivne ukrepe, torej maska, distanca in redno umivanje ali razkuževanje rok.