Danes praznujemo dan državnosti, to je slovenski državni praznik in tudi je dela prost dan. Mineva 30 let od srečanja koalicije Demos devetega in desetega novembra 1990 v Poljčah. 
Obeležuje spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. Na ta dan sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Slavnostna razglasitev pa je bila 26. junija, na Trgu republike v Ljubljani. Po tem pa se je 27. junija, se je z napadom Jugoslovanske ljudske armade začela slovenska osamosvojitvena vojna – tam je Slovenija obranila neodvisnost.
Predsednik vlade Janez Janša je ob tem posebnem prazniku povedal, “da smo lahko prebivalci Slovenije ponosni na vse, kar smo v 29 letih dosegli kot nacija. Dosegli smo veliko, smo pa tudi marsikatero priložnost zamudili. Tudi zato, ker smo dopustili, da so stare zamere, sovraštvo, cinična distanca in razdeljenost spet dobili svojo moč. Moč naroda, ki je enoten, neustavljiva.”
Dan državnosti se pogosto zamenja z dnevom samostojnosti in enotnosti, ta pa se praznuje 26. decembra v spomin na 26. december 1990, ko so bili razglašeni rezultati plebiscita, na katerem je kar 88,5% Slovencev glasovalo, da Slovenija postane suverena in neodvisna država.
Ponosno izobesimo zastave!