Čeprav sedanja vlada pod vodstvom Mira Cerarja trdi, da dela dobro itn., pa primerjalne številke in informacije dokazujejo ravno obratno.
Nedavno so novinarji bosansko-hercegovske televizije TV1 primerjali skupni javni dolg med državami nekdanje Jugoslavije in ugotovili, da je Slovenija postavila (ne)slavni rekord. Pod vlado Mira Cerarja je Slovenija najbolj zadolžena država, pri čemer je dolg večji tudi za desetkrat od najmanj zadolženih držav.

Slovenija ima skupni javni dolg v višini 28,8 milijarde evrov

Slovenija ima tako skupni javni dolg v višini 28,8 milijarde evrov, Hrvaška le nekaj manj (28,7 milijarde evrov) in Srbija 20 milijarde. Dolg drugih držav ne presega šestih milijonov evrov; Bosna in Hercegovina tako dolguje 5,5 milijarde, Makedonija 2,7 milijarde in Črna gora ima 1,7 milijarde evrov skupnega javnega dolga. A zaradi različne stopnje gospodarske razvitosti so bosansko-hercegovski novinarji te zneske primerjali s številom prebivalcev. Tako so dobili podatek, koliko je vsak prebivalec teh držav »zadolžen«.
Vsak Slovenec je tako dolžan 15.158
Po izračunih glede na javni dolg ter število prebivalcev je vsak Slovenec že ob rojstvu zadolžen za 15.158 €, Hrvat 6.674 €, Črnogorec 2.741 €, Srb 2.631 €, Bošnjak 1.447 € in Makedonec 1.350 evrov. Pri tem so tudi spomnili, da je skupni javni dolg vseh držav nekdanje Jugoslavije narasel na 90 milijard evrov, medtem ko je Jugoslavija bila ob razpadu zadolžena »le« za 20 milijard evrov.
Če ob tem upoštevamo dejstvo, da smo imeli pri nas večinoma le vlade, ki so levo usmerjene, potem je dejstvo, da naša levica pač ne zna upravljati z državo in prav nerazumljivo je, kako to, da na volitvah ljudje večinsko volijo leve stranke in da v zadnjem času zmagujejo leve »instant« stranke, torej stranke, ki so levo usmerjene, a jih pol leta pred volitvami še ni bilo nikjer …  In te leve stranke javni dolg samo še povečujejo. Ljudje pa nič … Morda pa bo letošnje poletje vseeno bolj vroče …
J.S.