Pod okriljem Svetovne turistične organizacije (UNWTO) vsako leto 27. septembra ves svet praznuje svetovni dan turizma. Letošnja tema je Turizem in zaposlitev: boljša prihodnost za vse. Na Svetovni dan turizma pa bodo tudi v Kamnik na voljo številni dogodki in akcijske ponudbe.

Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik bo organiziral brezplačni voden pohod na Stari grad. Zbor bo ob 17.30 na Glavnem trgu pred osrednjo TIC točko, nato pa se bodo pohodniki peš odpravili na Stari grad.

Na vrhu jim bo izkušeni vodnik predstavil zgodovino gradu ter okolice, ekipa Grajske terase pa bo pripravila manjšo pogostitev, ki bo, če bo vreme primerno, potekala ob sončnem zahodu. Obiskovalci naj se primerno oblečejo in obujejo, s seboj naj imajo tudi naglavne ali ročne svetilke, saj bo pot nazaj potekala v temi.

V primeru slabega vremena se vodenje prestavi na naslednji petek, 4. oktobra.

Svetovni dan turizma bo tudi lepa priložnost za nakup spominka ali katerega drugega artikla na osrednji TIC točki na Glavnem trgu 2. Samo na ta dan bo namreč na vse artikle veljal 20 odstotni popust.

Tudi drugi turistični ponudniki so na ta dan pripravili posebne akcije.

V Termah Snovik so pripravili Kneippov dan odprtih vrat. Ob 10.30 uri bo v notranjem bazenu potekala predstavite Kneippovih oblivov, ob 16.30 uri pa bo voden ogled po Kneippovi bosonogi poti, ki je lani prejela nagrado Naj tematska pot.

Pohod traja uro in pol, cena vodenega ogleda pa bo 10 evrov. Vse, ki jih zanimajo Kneippovi tretmaji za boljše počutje, pa bo razveselil 20 odstotni popust na vse tretmaje. Rezervacije in informacije na 080 8123, 01/8344-100 in [email protected].

Dan odprtih vrat so pripravili tudi v Slovenia Eco Resort, kjer bo skozi celotni dan potekala predstavitev ponudbe nastanitev in posebne ponudbe Poroka na pašniku ali organizacije team buildinga.

Predstavili bodo tudi novo kuhinjo ter načrte za širitev ponudbe, kulinarične dobrote pa bodo na voljo tudi za pokušino. Najmlajše bo razveselila Pastirska šola, ko bodo lahko ob 12.00, 16.00 in 18.00 hranili živali iz njihovega mini živalskega vrta.

Brezplačno vodenje pripravljajo tudi v Arboretumu Volčji Potok. Zbor bo ob 16.00 pred vhodom v park, nato pa bodo zbrani na sprehodu po parku spoznali zbirko lesnatih rastlin iz Evrope, Severne Amerike in Azije. Vodenje je brezplačno, plača se vstopnina v park. Obvezna prijava na [email protected] do četrtka, 26. septembra, do 12. ure.

V zadevo naj napišejo PRIJAVA – SVETOVNI DAN TURIZMA. Organizatorji prosijo, da ob prijavi pripišete še številko svojega mobilnega telefona (le za obveščanje o odpovedi dogodka).

Posebno ugodnost ponuja tudi Zdravilni gaj Tunjice, samo 27. septembra bo namreč obisk regeneracijske komore 20 odstotkov cenejši. Obvezna je predhodna rezervacija termina na [email protected].

Ekipa Puba pod skalo pa bo združila moči z ekipo Pivovarne Mali grad, ki bo od 16. ure dalje na atraktiven in zanimiv način pripravljala svoje značilne gin-tonike.

27. september je bil za svetovni dan turizma razglašen 1980, predstavlja pa dan sprejema statuta UNWTO, pomeni pa tudi konec glavne turistične sezone na severni polobli in začetek na južni.

Na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik sicer na letošnjo zimsko sezono gledajo z optimizmom. Čeprav uradnih podatkov še ni, že trenutno dostopni podatki kažejo na rekordno poletno sezono, ki se lahko raztegne tudi v jesen.

Za več informacij:
Samo Trtnik
gsm: +386 40 433 628