V sredo, 22. maja 2019, so v občini Grosuplje slovesno predali svojemu namenu vaško središče Perovo.
Ob tem veselem dogodku so se zbranim vaščankam in vaščanom pridružili tudi: župan dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar, svetniki in svetnice Občine Grosuplje, župnik in dekan Janez Šket ter drugi gostje.
»Danes smo se zbrali ob posebni slovesnosti in nam vaščanom zelo ljubi priložnosti, na otvoritvi vaškega jedra v osrčju nekdaj vasi, ki je prerasla v urbani del mesta Grosupljega, na Perovem,« je uvodoma dejal Perovec Marjan Boštjančič in ob tej priložnosti k besedi povabil župana dr. Petra Verliča.

»Poglejte, dež ni ovira. Pomembni so nasmejani obrazi, pomembna je dobra volja, pomembno je to, da smo skupaj,« je dejal župan dr. Peter Verlič.

Kot ob takšnih dogodkih rad pove, je tudi tokrat poudaril, da v občini Grosuplje ni velikih in majhnih projektov, pomembni so vsi projekti. »Tudi ta projekt danes tukaj je velik. Odpiramo ga, pomeni pa en kamenček več v mozaiku lepšega, čudovitejšega življenja v občini Grosuplje,« je dejal.
Posebej lepo se je zahvalil tudi nekdanjemu ministru za infrastrukturo dr. Petru Gašperšiču, domačinu, ki je s svojim dobrim sodelovanjem prav tako prispeval k temu, da so v občini napredovali.

V občini Grosuplje sicer vedno poudarjajo pomen povezovanja, sodelovanja. In pomembno je tudi sodelovanje med občinami, ki ga je župan tokrat posebej izpostavil. Pet županov občin Grosuplje, Ivančna Gorica, Škofljica, Ig in Dobrepolje se je namreč odločilo, da ustanovijo skupno občinsko upravo. Tudi zato, da bodo občine povezane s svojimi projekti še uspešnejše pri pridobivanju evropskih sredstev.
V luči teh besed pa je župan zbrane spomnil še na bližajoče se evropske volitve. Lepo bi bilo, da se jih udeležimo. »Mi smo del te Evrope. Ta naša evropska zastava nas pozdravi kamor koli pridemo. Če pridete na Slovaško, v Nemčijo, Francijo, povsod vidite evropsko zastavo. In tudi tukaj, ko pridejo ljudje iz tujine, vidijo, da so tukaj doma. Ko se boste odločali, pa se odločite za tiste, ki imajo Slovenijo v srcu. Takšni so evropski demokrati,« je še dejal župan.
Nato je svoje misli strnil še z naslednjimi besedami: »Takšno lepo druženje kot je tukaj, takšen majhen kamenček gradi občino Grosuplje, gradi Slovenijo, gradi Evropo
Nastopil je osrednji del prireditve, ko so župan dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar in v imenu Perovčanov Marjan Boštjančič prerezali trak in novo pridobitev v kraju tudi uradno predali svojemu namenu. Župnik in dekan Janez Šket je nato lepo urejeno središče vasi tudi blagoslovil.
Že ob pričetku tega veselega dogodka na prostem jih je sicer presenetila popoldanska ploha in nekoliko spremenila potek prireditve. Drug ob drugem so se nekoliko stisnili pod manjši šotor, pod streho, in nadaljevali s prireditvijo. A ta verjetno še nikoli ni minila v tako sproščenem vzdušju in ob toliko smeha. Prav to pa je namen tega vaškega središča, da bo prostor povezovanja, srečevanja, kjer bodo lahko odmislili svoje skrbi, se dobro počutili, se nasmejali s svojimi sovaščani.
Dogodek sta glasbeno obarvala Ženski pevski zbor Magdalena ter duet Tiana in Miha Kadunc. Dobro razpoloženje pa je tudi po prireditvi še kar trajalo.
Na Perovem se je uredilo lepo središče vasi. Staro enostanovanjsko hišo so porušili, s čimer so dobili večjo preglednost križišča ter širšo manipulativno površino vozišča. V preostalem delu površine pa so uredili parkovno površino za druženje, srečanja in počitek tako krajanov kot sprehajalcev in kolesarjev. Zasadili so lipo, uredili vodnjak s pitnikom in postavili dve klopci, eno z nadstreškom in informacijsko tablo, saj tam ustavlja tudi avtobus.
J. R.