PRENESLI SMO SKORAJ 15.000 DVOŽIVK 

Cesta med Velikim Mlačevim in Veliko Račno predstavlja oviro za dvoživke na njihovi selitveni poti – spomladi z gozdnih prezimovališč do mrestišč na Radenskem polju, jeseni pa z Radenskega polja nazaj v gozd. Spomladi, ko se dvoživke množično selijo, na delu odseka ceste vsako leto organiziramo akcijo “Pomagajmo žabicam čez cesto”, v okviru katere smo letos preko ceste prenesli skoraj 15.000 dvoživk.  Izjemna pa je bila tudi letošnja jesen – zaradi izredno sušnega poletja so se te dni dvoživke množično selile, kljub temu da jeseni običajno selitev dvoživk poteka bolj razpršeno.

A prenašanje dvoživk je le začasna rešitev.

Za trajnejšo rešitev se je Turizem Grosuplje, OE Krajinski park Radensko polje, v sodelovanju z Občino Grosuplje vključil v projekt LIFE AMPHICON, v okviru katerega bomo izvedli trajne ukrepe za ohranitev dvoživk.

Uspešno izvedenemu monitoringu dvoživk v preteklih dveh letih je sledilo načrtovanje rekonstrukcije ceste med Velikim Mlačevim in Veliko Račno za umestitev trajnih varovalnih ograj in podhodov za dvoživke. Med pristojnimi inštitucijami trenutno potekajo usklajevanja glede umestitve trase in podhodov za dvoživke, z rekonstrukcijo pa bomo začeli v prihodnjih letih.

Do takrat vas ob deževnih jesenskih in spomladanskih dnevih pozivamo k prilagojeni hitrosti vožnje na cesti med Velikim Mlačevim in Veliko Račno ter vas vabimo, da se spomladi spet pridružite akciji “Pomagajmo žabicam čez cesto”.


PREHODILI SMO 8 JESENSKO OBARVANIH KILOMETROV

Na prvi oktobrski dan smo se podali na 8-kilometrski pohod po jesensko obarvanem Radenskem polju – na kraškem osamelcu Kopanj nam je vodnica Olga pripovedovala o Prešernu, ki je svoja mladostna leta prebival na Kopanju. Od tod smo skozi gozd krenili do sistema Zatočnih jam in pohod zaključili pri Žabji hiši, kjer so si pohodniki ogledali razstavo o Radenskem polju in varstvu narave. Pred slovesom pa še posebno doživetje – spoznavanje dvoživk v živo. Delavnica je potekala v sklopu projekta LIFE AMPHICON.

OBISKOVALI SMO IN OBISKALI SO NAS – Z NARAVO DO ZDRAVJA

V nedeljo, 11. septembra 2022, se je ekipa Turizma Grosuplje, OE Krajinski park Radensko polje, v sklopu Skupnosti naravnih parkov Slovenije predstavljala na sejmu Narava – zdravje na Gospodarskem razstavišču. Obiskovalcem smo predstavili aktivnosti parka, med njimi tudi aktivnosti, povezane z ohranjanjem dvoživk in obnovo njihovega habitata – projekt LIFE AMPHICON.
Gostili smo tudi Zavod za varstvo narave Republike Slovenije – več kot 70 predstavnikov zavoda si je ogledalo Center varstva narave v Mali Račni Žabjo hišo in si ogledali južni del zavarovanega območja Radenskega polja.
Oktobra pa se bo Krajinski park Radensko polje predstavljal tudi na Prazniku kozjanskega jabolka.

Ugriznite v jabolko tudi vi – z naravo do zdravja.

 

Spletno uredništvo
Vir Občina Grosuplje, zanjo Tina Stepišnik