V uvodnem nagovoru ob začetku svete maše v cerkvi Marijinega Vnebovzetja na Brdu se je domači župnik Pavle Okoliš zahvalil za povabilo, da se lahko skupaj zahvaljujejo Bogu za 100. letni blagoslov čebelarske dejavnosti na tem koščku Slovenije.

Čudovita naravna katedrala s kapelico svetega Ambroža, zavetnika izdelovalcev voska in čebelarjev, z enkratnim pogledom na dolino Črnega grabna in Čebelarski center Slovenije s čebelnjaki je namreč zaradi slabega vremena v četrtek, 11. aprila 2019, žal samevala. Zbrani čebelarji in čebelarke so se napotili v le lučaj stran oddaljeno cerkev Marije Vnebovzete, da bi se Bogu zahvalili za vse prejeto v teh letih in se priporočili za dobro pašo čebel v tem letu .

Članicam in  članom čebelarskih društev, ki so letos praznovali 100. letnico obstoja, so se pridružili še čebelarji in čebelarke iz Mengša in Kamnika ter drugih  krajev.

V svojem nagovoru je tokrat župnik omenil molitve za pokojne stanovske prijatelje in 100. letnico čebelarske podružnice za brdski sodni okraj. Praznovanje obletnice, ki je povezalo tri, štiri generacije, je obenem obveza, da vse, kar so nam zapustili predniki, tudi ohranijo in nadgrajujejo. Predniki so se trudili, zato lahko žanjejo sadove njihovega dela.

“Prav je, da se jim za to tudi zahvalimo in ob tem pomislimo tudi na prihodnost, da to, kar smo prejeli, verodostojno in oplemeniteno posredujemo mlajšim, da bodo z umnostjo in ljubeznijo pristopali do  narave, do pridnih čebel in njihovih skrivnosti,” je med pridigo povedal gospod župnik.

Praznovanje in priprave nanj je povezal z bližajočimi se prazniki. Tako za 100. letnico kot za veliko noč je potrebno veliko priprav, da potem od praznovanja odnesemo nekaj dobrega, smo lahko razbrali iz nagovora.

Obenem jim je zaželel iskrenega veselja ob 100. letnici društva in tudi prijetno praznovanje velike noči.

Po končani sveti maši je sledil še blagoslov golobov. Kar sto jih je bilo za 100. obletnico čebelarskih društev.

Medtem ko so golobi leteli proti domu, so se zbrani napotili še na prijetno, družabno srečanje v Čebelarski center Slovenije.

Drago J.