V Kranju zbirajo fotografije, v Ljubljani pa vice

Muzeji so v teh dneh sicer zaprti, kar pa ne pomeni, da muzealci počivajo. V obdobju okužb s koronavirusom se rojevajo nove ideje. To je prav gotovo tudi za muzejske delavce nenavadno obdobje. Številni muzeji sicer prek spleta ponujajo ogled svojih digitalnih zbirk, v dveh muzejih pa so se odločili, da spodbudijo svoje zveste obiskovalce in jih povabijo k sodelovanju.

V Gorenjskem muzeju so se tako spomnili, da bi veljajo zdajšnji čas ohraniti na fotografijah. Tako so že pred dnevi svoje obiskovalce povabili, da jim pošiljajo fotografije, ki prikazujejo »življenje« v Kranju v času epidemije koronavirusa. »Naš poziv vam, dragi obiskovalci, je začel rojevati sadove,« nam je sporočila Jelena Justin iz Gorenjskega muzeja. »Med vikendom smo prejeli kar nekaj fotografij, ki prikazujejo gorenjsko prestolnico v času epidemije koronavirusa. Naš trenutni vsakdan je bistveno drugačen od vsega, kot smo navajeni. Časi nam niso naklonjeni.«

V Gorenjskem muzeju zbirajo fotografije na temo koronavirusa. Foto: Jelena Justin

Justinova še dodaja, da so muzealci izredno hvaležni za te fotografske dokumente, ki jih pošiljajo. Želi si, da ljubitelji Gorenjskega muzeja še naprej pošiljajo svoje fotografije na temo življenja v Kranju in koronavirusa: »Dneve preživljamo doma, a vsak od nas ima kakšno nujno pot; gremo v trgovino, morda lekarno, na pošto, morda celo do zdravnika. Prosimo vas, da ob tem naredite kakšno fotografijo (seveda lahko s telefonom!). Fotkajte vrsto posameznikov, ki stojijo pred trgovino in čakajo na vstop, morda vrsto pred pošto, vstopno točko pred zdravstvenim domom, obvestila na vratih lokalov, morda prazno in zaprto otroško igrišče, razkužilo na vhodu v trgovino, nakupovanje mask. Ste doma v višjem nadstropju bloka ali stolpnice in imate pogled od zgoraj na prazne ulice? Seveda lahko fotografije nastanejo doma, saj je prav gotovo zanimivo tudi šolanje od doma. Morda pa so iz zaprašenih škatel ponovno oživele družabne igre.« Še to: fotografije lahko pošljete na elektronski naslov: [email protected].

Smeh je pol zdravja, pravi pregovor. Čeprav so časi neprijetni, pa lahko marsikatero zadrego rešimo prav s smehom, dobro šalo ali celo karikaturo. Na družbenem omrežju facebook se v teh dneh pojavlja praktično vse, tudi humor. Na to temo so se spomnili v Slovenskem etnografskem muzeju, kjer že od 20. marca zbirajo vice oziroma šale na temo koronavirusa, pandemije, izolacije in drugih virusov, ki trenutno krojijo naš vsakdanjik.

V SEM so se odločili za humor. Foto: Primož Hieng

»Za duševno zdravje je humor več kot dobrodošel, tisti s črnim predznakom, pa je lahko še toliko bolj zdravilen,« pravi direktorica SEM dr. Tanja Roženbergar. »Vabimo vas, da pošljete vice na to temo na e-naslov [email protected] in jih zbrane lahko prebirate na naši spletni strani www.etno-muzej.si, smejte se z njimi in jih delite najprej, ter dovolite, da vam vzbujajo dobro voljo ter vzpostavljajo varen in blagodejen odmik od hudega, s katerim se soočamo. Ob koncu krize bomo zbrane vice objavili v posebnem dokumentu, v katerem bodo z odmikom časa ujeta posebnost tega trenutka in naša življenja v njem. Zbrano gradivo bo postalo del zbirke kustodiata za duhovno kulturo.«

Primož Hieng