V Državnem zboru se je danes nadaljevala 6. redna seja, na kateri so glasovali o spornem zakonu o Finančni upravi in imeli v obravnavi potrditev novih ministrov vlade.

Sporni zakon o Finančni upravi ponovno potrjen

Zakon, ki ga je ta sklic parlamenta že v mesecu decembru preteklega leta potrdil, a je s strani Državnega sveta prejel odložilni veto, je danes s podporo koalicijske Levice ponovno potrjen. Zakon je bil v parlamentarni odobritvi tudi v preteklem tednu, ko ni dobil dovolj glasov poslank in poslancev. Zakonu sta nasprotovali tako Levica kot Socialni demokrati. Na današnjem glasovanju so se Socialni demokrati vzdržali glasovanja, Levica pa je v dogovoru z Gibanjem svoboda, zakonu danes dalo svoje glasove.

Kot so sporočili iz Levice, naj bi skupaj z Gibanjem svoboda, ministrstvom za finance in vlado uskladili, da bodo sporni člen zakona poslali na Ustavno sodišče s predlogom za začasno zadržanje.

Državni zbor potrdil nove ministre in ministrice

Državni zbor je danes na glasovanju potrdil tudi listo ministrskih kandidatov, ki jo predlagala vladna koalicija. Vlada pod vodstvom Roberta Goloba bo imela odslej 20 resorjev.

Listo devetih ministrskih kandidatov je Državni zbor potrdil s 55 glasovi za in 29 proti. Ministri so, z manjšimi prilagoditvami, funkcije zasedli z reorganizacijo vlade, kot so si jo koalicijski partnerji zamislili ob podpis koalicijske pogodbe in nastopu mandata.

Razprava v parlamentu je bila pestra. Ob tem gre izpostaviti predvsem prvega razpravljajočega, ki je bil Miha Kordiš. Osredotočal se je izključno in samo glede ministrstva za solidarno prihodnost. Razpravo je začel s stavkom, da si želi, da bi ta vlada šla tako zelo v levo, da bi država prevzela ključne industrijske panoge. Po njegovo je država, ki spusti iz rok ključne gospodarske in finančne panoge iz rok in dovoli divjanje kapitala, je država, ki se odpove svoji suverenosti. Seveda je ta govor izzval kar nekaj razprave med poslancem Levice in poslanci opozicije.

Imamo pa v Sloveniji od danes naprej eno najštevilčnejših vlad v Evropi. V Državnem zboru so takoj po potrditvi prisegli novi ministri:

  • Alenka Bratušek kot ministrica za infrastrukturo,
  • Simon Maljevac kot minister za solidarno prihodnost,
  • Darjo Felda kot minister za vzgojo in izobraževanje,
  • Bojan Kumer kot minister za podnebje in energijo,
  • Aleksander Jevšek minister  za kohezijo in regionalni razvoj,
  • Emilija Stojmenova Duh bo ministrica za digitalno preobrazbo,
  • Igor Papič bo po novem minister za visokošolstvo, znanost in inovacije,
  • Matjaž Han bo po novem minister za gospodarstvo,

Med ministrskimi kandidati in novimi ministri pa ni bilo kandidata, ki bi prevzel ministrstvo za notranje zadeve. Tega naj bi še do konca meseca vodila ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik.

Z vsem povedanim v razpravi niso prepričali opozicije. Poslanka Nove Slovenije Vida Čadonič Špelič je poudarila, da bi morala biti vladi predvsem prioriteta optimizacija in racionalizacija javne uprave, kar pa razširitev ministrstev ne kaže na to in dodala: “Do tega smo seveda v Novi Sloveniji zadržani. Z več ministrstvi gotovo ne boste dosegli večje učinkovitosti” .

Ob tem je bila kritična tudi vodja poslanske skupine SDS, poslanka Jelka godec, ki je povedala: “Po skoraj osmih mesecih vlade Roberta Goloba lahko ugotovimo, da so glavne prioritete koalicije in vlade udobni ministrski in ostali fotelji, številna koriščenja privilegijev na račun davkoplačevalcev”.