Zaradi aktualne tematike in vsakodnevnih izzivov, s katerimi se spopadajo družine z otroki, sem prevedel del članka, ki je izšel v ponedeljek, 25. marca 2019 v ameriški reviji Time. Mogoče bo komu v pomoč.

Umaknite telefon. Zdaj.

Ko se s starši pogovarjam o svojih raziskavah najstnikov in njihovega odnosa do tehnologije, so vprašanja vedno ista: “Ali je slabo za mojega otroka, da preživi toliko časa z elektronskimi napravami?” Pred kratkim je nekaj študij trdilo, da so raziskave na tem področju kaotične in da elektronske naprave ne vplivajo na psihično zdravje.

Ne verjemite jim.

V zadnjem času so naredili tudi štiri obsežne študije med najstniki v ZDA in Veliki Britaniji, ki so pokazale podobne rezultate: občutek zadovoljstva in psihičnega zdravja sta na najvišji ravni pri mladih, ki uporabljajo elektronske naprave med 30 minut in dvema urama dnevno, medtem ko se občutek zadovoljstva pri otrocih, ki uporabljajo elektronske naprave več kot dve uri dnevno, vztrajno zmanjšuje. Tisti, ki z elektronskimi napravi preživijo več kot dve uri dnevno, so hkrati dvakrat bolj izpostavljeni pojavu depresije, kot tisti otroci, ki z elektronskimi napravami preživijo manj časa.

Odnos med uporabo sodobne tehnologije in počutjem je toliko bolj pomemben, če upoštevamo naraščujoče število dokazov, ki govorijo o trpljenju najstnikov.

Število najstnikov v ZDA med 14. in 17. letom, ki trpijo zaradi depresije, se je v obdobju 2009 – 2017 povišalo za 60% in število obiskov urgence zaradi poskusa samomora ali samopoškodbe otrok iz iste kategorije se je prav tako drastično povečalo.

Inštitut CDC (Centers for Disease Control and Prevention) trdi, da je stopnja samomorilnosti med dekleti najvišja v zadnjih 40-ih letih. Medtem ko je velik izziv ugotoviti točne vzroke zgoraj omenjenih trendov, je težko najti drugi družbeni fenomen, ki bi v zadnjih letih tako močno vplival na vsakodnevno življenje otrok, kot ga imata pametni telefon in digitalni medij.

Kaj lahko storijo starši?

Kot mama, ki pripada generaciji X, se zavedam dejstva, da sem mati, ki skrbi za zdravje svojih otrok, hkrati pa ne bi želela ovirati njihovega splošnega razvoja. Dobra novica je, da so rešitve dokaj enostavne. V naši družini imamo tri otroke in držimo se sledečih pravil.

Kot prvo, ponoči v spalnici ni pametnih telefonov ali tabličnih računalnikov. Če uporabljate telefon za alarm, potem si raje kupite namizno uro z alarmom. Če tablični računalnik res mora biti v spalnici, potem izklopite vsa obvestila.

Drugič, ni dovoljena nikakršna uporaba elektronskih naprav eno uro pred spanjem. Kar koli počnemo na pametnem telefonu ali tabličnem računalniku pred spanjem, nas lahko stimulira v psihološkem smislu, hkrati pa bo modra svetloba z zaslonov vplivala na našo kakovost spanja, pomanjkanje dobrega spanja pa je eno glavnih tveganj za pojav depresije.

Tretjič, omejite uporabo elektronskih naprav za lastne hobije na dve uri dnevno. V uporabo ni všteto delo ali čas za domačo nalogo.

Razmislite o tem tako, da boste primerjali tveganje s pridobitvijo. Kolikšna je škoda, če omejite (ne govorim o prepovedi) uporabo elektronskih naprav? Zelo majhna.

Kakšna je lahko škoda, če ne bomo ukrepali, medtem ko preveč intenzivna uporaba elektronskih naprav pri najstniku močno spodbuja razvoj depresije? Prevelika.

Jean M. Twenge, profesorica psihologije na državni univerzi San Diego in avtorica knjige “iGen”.

Revija Time, št. 12, str. 19-20

Prevedel: Ahmed Pašić

Vir: FB