Turistično društvo Višnja Gora praznovalo 90. obletnico delovanja

Minulo soboto je na mestnem kopališču v Višnji Gori potekala proslava ob 90. obletnici delovanja Turističnega društva Višnja Gora. Organizatorji so prireditev združili s podelitvijo priznanj najlepše urejenim občinskim središčem v letu 2019.

Tretje najmanjše slovensko starodavno mestece Višnja Gora ima že od nekdaj, zaradi izjemno bogate zgodovine in neokrnjene narave, velik turistični potencial. Tega so se zavedali tudi naši predhodniki in že leta 1929 ustanovili Tujsko-prometno in olepševalno društvo. Slovesne proslave so se udeležili tudi prijatelji iz pobratene občine Hirschaid, zbrane pa so nagovorili predsednik višnjanskega turističnega društva Jože Gros, predsednik Turistične zveze Slovenije Pavle Hevka in župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad.

Predsednik društva Gros je med najpomembnejše mejnike društva omenil gradnjo kopališča, ki je bilo odprto osem let po ustanovitvi društva, leta 1937.

Že leta 1935 je bil odprt Smučarski dom na Polževem, ki ga je zgradil SK Polž. V času povojnih letih, ki turizmu niso bili  najbolj naklonjeni, se je tamkajšnje vodstvo društva odločilo še za dopolnitev kopalne ponudbe in sicer z vzpostavitvijo avtokampa.

Kopališče je danes ne le športno in turistično stičišče, temveč povezovalni element turizma, zgodovine, kulture in umetnosti v Višnji Gori.

Društvo sodeluje pri vseh dogodkih v kraju in se udeležuje sejmov tako v občini kot izven nje. Še posebej so ponosni na letošnjo 22. izvedbo Aninega sejma, prireditev Moja dežela lepa in gostoljubna in soorganizacijo izvedbe tradicionalnega Pohoda po Jurčičevi poti. Za prepoznavnost zunaj meja so poskrbeli s številnimi prevodi Jurčičeve Kozlovske sodbe v Višnji Gori, ki je prevedena v več svetovnih jezikov.

Zadnji dvanajsti je preveden v kitajski jezik.

»Kopališče je poleg polža in Kozlovske sodbe eden izmed znamenitih objektov v Višnji Gori. Še večji turistični potencial pa si društvo obeta od Kranjske čebele, ki ima rojstni dom prav v Višnji Gori«, še dodaja predsednik 130-članskega društva. Društvo je ob 90. obletnici izdalo tudi obsežen zbornik z naslovom Razcvet turizma ali tako se je pričelo v Višnji Gori in njeni okolici. Urednik knjige je Višnjan Marjan Potokar.

Župan Dušan Strnad je prisotnim še posebej predstavil smele turistične načrte občine s preureditvijo stare višnjanske šole v Hišo kranjske čebele. V tem trenutku pred njo potekajo arheološka izkopavanja, za tem sledi preureditev mestnega jedra in ureditev same zgradbe z bogato vsebino v njej. V znak zahvale in nadaljnjega skupnega sodelovanja je društvu čestital za visok jubilej, predsedniku pa izročil spominski kovanec Prijetno domače.

Društvu je za visok jubilej čestital tudi predsednik Turistične zveze Slovenije Pavle Hevka ter društvu in zaslužnim članom podelili priznanja za izjemne dosežke na turističnem področju.

Najvišje Zlato plaketo TZS je prejel vsestranski turistični delavec Pavel Groznik.

Na prireditvi je predsednik Občinske turistične zveze Ivančna Gorica Stanislav Kralj razglasil tudi najlepše urejena krajevna središča v občini.

Med večjimi kraji je bil za najlepšega razglašen Šentvid pri Stični, sledila sta Krka in Višnja Gora, med manjšimi kraji pa je slavil Zagradec, za njim pa sta se zvrstila še Metnaj in Ambrus.

Dogodku so dodano vrednost dali še številni nastopajoči. Od Godbe Stična, mestnega bobnarja, najmlajših iz vrtca Polžek,

otroškega pevskega zbora Podružnične šole Višnja Gora, Višnjanskih fantov,

plesne skupine iz Hirschaida in pevca Marka Vozlja.

Zapisal in fotografiral: Gašper Stopar

Več na spletni strani občine.