Avtomobilski trg se iz leta v leto hitro spreminja, nekateri trendi in pogoste prevare prodajalcev avtomobilov pa ostajajo enake. IT-podatkovno podjetje carVertical je za ljubitelje avtomobilizma objavilo letno poročilo z letno statistiko.

Podjetje podatke o vozilih pridobiva iz podatkovnih baz s pomočjo VIN številk in tako ustvarja poročila o zgodovini avtomobilov. Vsa dejstva temeljijo na podatkih podjetja carVertical.

  1. Najpogosteje poškodovan avtomobil na trgu je BMW

Statistika o škodi je še bolj osupljiva: vsa poročila skupaj znašajo za 3.282.580.416 evrov škode.

Zanimivo je dejstvo, da niso vsi avtomobili enako pogosto udeleženi v nesrečah. Verjetno tudi ne preseneča, da so BMW-ji na vrhu seznama glede na škodo – 47,77 % vseh BMW-jev na trgu je poškodovanih.

Nasprotno pa se le 29,53 % Fiatov ni uspelo izogniti nesrečam.

  1. Največja verjetnost je, da bo ukradena Škoda Octavia

Leta 2021 so tatovi še naprej kradli, sumljivi prodajalci pa so še vedno preprodajali njihove avtomobile. Najboljši način, da se izognete ukradenim avtomobilom, je, da preverite zgodovino avtomobila.

V lanskem letu je podjetje za poročila o zgodovini avtomobilov ustvarilo 672 poročil za avtomobile z oznako “ukraden”.

Ti podatki pravijo, da je bil največkrat ukraden model avtomobila Škoda Octavia, in sicer z 38 ukradenimi primerki.

Glede na poročila je verjetnost, da bo Octavia ukradena, 3,75-krat večja kot pri sosedovem BMW-ju serije 3. To pomeni, da morajo biti lastniki Škode še posebej previdni ter morajo skrbno paziti na svoj avtomobil.

carVertical je IT podjetje, ki ustvarja globalni register zgodovine avtomobilov. Hitro rastoče podjetje ima več kot 70 zaposlenih in deluje na 25 različnih trgih. Leta 2020 je podjetje ustvarilo 8,5 milijona evrov prihodka od prodaje. Podjetje je v letu 2021 svojo rast podvojilo.

  1. Prevara s prevrtenim števcem kilometrov je še vedno izjemno pogosta: najdena je bila pri 18,5 % preverjenih avtomobilov

Na podlagi poročil o zgodovini avtomobilov, ki so bila ustvarjena v celem letu, je nazaj prevrtena kilometrina med najpogostejšimi prevarami, na katere naletijo kupci avtomobilov.

18,5 % vseh poročil v lanskem letu je kazalo znake sprememb na števcu kilometrov. V točnih številkah to znaša 7.112.444.874 nazaj prevrtenih kilometrov skupno pri vseh preverjenih vozilih.

  1. Najbolj priljubljeni avtomobili v letu 2021: BMW, Volkswagen in Audi

Glede na podatke iz poročil so BMW, Volkswagen in Audi najbolj priljubljeni proizvajalci avtomobilov. Skupaj predstavljajo 13 % vseh avtomobilov, pregledanih na platformi.

Natančneje, BMW serije 3 je med kupci najbolj priljubljen in predstavlja približno 5 % vseh carVertical poročil o zgodovini vozila.

VW Passat in Audi A4 ne zaostajata veliko, medtem ko se modeli drugih proizvajalcev uvrščajo nižje med prvih petnajst.

Drugi priljubljeni modeli avtomobilov na tem seznamu so BMW serije 5, VW Golf, Audi A6, Škoda Octavia, Mercedes-Benz razreda E, Opel Astra, Mercedes-Benz razreda C, Ford Focus, Audi A3, BMW X5, Škoda Superb in BMW serije 1.

  1. Najstarejši med preverjenimi avtomobili so BMW-ji

Starih BMW-jev je več kot skoraj katerih koli drugih avtomobilov. 40,38 % BMW-jev, ki ste jih pregledali leta 2021, je bilo izdelanih med letoma 1990 in 2010.

Pri VW in Audiju ti številki znašata le 14,56 % in 19,97 %.

Odstotek starejših avtomobilov pa je pri proizvajalcu, kot je Citroën, še nižji – le 10,92 %.

Če upoštevamo samo novejša BMW vozila, je slika videti slabše. Poškodovanih je kar 52,06 % BMW-jev, izdelanih po letu 2010.

Preberite si celotno poročilo carVertical’s ReDrive 2021 report, če želite izvedeti druge statistične podatke, zanimivosti in zabavna dejstva o preteklem letu.

 

Vir: Članek in fotografije pripravilo podjetje carVertical