TOP PET ŽIVIL MESECA JUNIJA

JAGODE

So sladka pregreha z manj ali celo nič slabe vesti, saj vsebujejo nizko vsebnost ogljikovih hidratov. Vsebujejo veliko železa, natrija, kalcija, kalija in fosforja, vitamine A, B1, B2 in C ter antioksidante.Priproča se shranjevanje v temne in hladnem prostoru, pred zaužitjem pa naj bodo nekaj minut na sobni temperature, da dobijo polnejši okus.Lahko jih postrežemo samostojno ali pa iz njih pripravimo okusne sladice, nekateri jih dodajajo celo k solati.

ČEŠNJE

Niso samo slastne, so tudi zelo zdrave. Vsebujejo vitamine C, A, B1, B2 in B6, minerale železo, fosfor, kalij, natrij ter antioksidante. Pomagajo pri zaviranju rasti rakavih celic, preprečujejo bolezni srca, pomagajo pri lajšanju bolečin in odpravljanju izčrpanosti, pozitivno vplivajo na zdravje kosti ter pomagajo pri težavah z nespečnostjo.

KORENJE

Znano je da deluje protivnetno, preprečuje raka, skrbi za močnejše in bolj elastične žile ter bolj zdrave celice, blagodejno vpliva na prostato, pomaga pri zaščiti DNA, ima protimikrobne učinke, skrbi za imunski sistem, kožo ter oči in vpliva na večjo plodnost. Korenje lahko uživamo surovega ali toplotno obdelano, v slanih ali sladkih jedeh

SOLATA

Je odličen vir vitaminov B, ki pomagajo pri delovanju živčnega sistema, vitamina A, ki pozitivno vpliva na delovanje celic imunskega sistema, krepi kosti in izboljšuje elastičnost kože, vitamina C, ki je znan antioksidant, in prav tako pomaga krepiti funkcije imunskega sistema in zdravje kože, in vitamina K.

 

MLADA ČEBULA

Sodi med živila, ki so bogata s sulfurjem, ki ni tako zelo ‘popularen’, kot so antioksidanti, je izjemno pomemben za naše zdravje, saj hrani in neguje celice in njihove mitohondrije.

Zaradi vsebnosti sulfurja deluje protimikrobno, preprečuje raka, bolezni žil, blagodejno vpliva na jetra, srce in prebavila, pomaga pri vzpostavljanju hormonskega ravnovesja in razstrupljanju telesa. Lahko jo uživamo surovo ali toplotno obdelano v slanih jedem – sladice pa jo zagotovo ne bodo vesele.