V okviru Nacionalnega tedna prostovoljstva je v torek, 15. maja 2018, v Kulturnem domu Krško potekala prireditev Slovesni dan prostovoljstva, na kateri je Slovenska filantropija podelila nazive Junaki našega časa, Naj prostovoljec v javni upravi, Prostovoljstvu prijazno mesto, Naj mentor prostovoljcev in Naj mentorica prostovoljcev. Naziv Prostovoljstvu prijazno mesto prejela tudi Občina Grosuplje.

Izvršna direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak pa je povedala, da so že pred 19 leti sklenili, da bi bilo prav, da se v naši družbi pove, da je med nami veliko prostovoljcev, da je veliko mladih, ki se ukvarjajo s prostovoljstvom, veliko mentorjev, ki bdijo nad njihovo vzgojo in razvojem, veliko skupnosti, ki so pripravljene vlagati v prostovoljstvo, in da je prostovoljstvo nasploh nekaj, kar je treba v naši družbi gojiti in negovati.

Slovenska filantropija je tako letos že 19. zapored organizirala Nacionalni teden prostovoljstva, v katerem so vsi dnevi v tednu namenjeni prav temu, obeležitvi vseh ur, energije, veselja, dobre volje, ki ga predvsem prostovoljke in prostovoljci, mentorji in nenazadnje tudi občine, župani, občinske uprave namenjamo temu, da je v naši družbi prostovoljstvo še kako razvito.

»Zato en velik poklon v imenu Slovenske filantropije vsem prejemnikom današnjih priznanj, vsem junakinjam in junakom, mladim, vsem mentorjem in seveda vam županjam in županom, ki se trudite, da bi v naši skupnosti prostovoljstvo živelo in da bi se imeli ljudje možnost aktivno udejstvovati v družbenih procesih ter s tem hkrati tudi bogatiti svoje življenje,« je še dejala izvršna direktorica Tereza Novak.

O. G.