Vlada je včeraj obravnavala in sprejela dopolnjeno oziroma posodobljeno nacionalno strategijo cepljenja proti korona virusu. Javnosti jo je predstavil Janez Poklukar. Danes ministrstvo za zdravje podpisuje pogodbo za dodatnih 349.000 odmerkov cepiva s podjetjem Pfizer.

V strategiji je določeno 61 cepilnih centrov po vsej Sloveniji. Kot je pjasnil minister Poklukar, je cilj strategije seveda zmanjšati smrtnost zaradi korona virusa in povečati zdravje prebivalsta. S cepljenjem se bo zmanjšalo število težjih potekov bolezni ob okužbi z virusom. S tem se bo razbemenilo zdravstvo in ponovno zagnalo gospodarstvo in družbeno življenje. Cilj strategije je cepiti 60 % vsega prebivalstva. Le tako se bo zmanjšalo tveganje do te mere, da se bo dalo epidemijo učinkoviteje obvladovati.

Strategija tudi določa, kdo bo kdaj cepljen.

Najprej se bo pocepilo vse starejše od 80 let. Nadaljevalo se bo z vsemi, starejšimi od 75 let, nato s tistimi, ki so starejši od 70 let. Njim sledijo vsi tisti, ki sodijo med posebej ranjive kronične bolnike ne glede na starost. Pri tem ima osebni zdravnik odločilno vlogo pri uvrščanju na prednostno listo.

Naprej si skupine sledijo tako, da so naslednji cepljeni vsi diplomati in uslužbenci ministrstva za zunanje zadeve in drugih ministrstev, ki potujejo zaradi predsedovanja Evropski uniji, diplomatski predstavniki in pripadniki slovenske vojske, ki odhajajo na misijo v tujino.

Temu sledijo vse osebe, ki so starejše od 65 let. Nato sledijo vsi zaposleni v vzgoji in izobraževanju in poslanci državnega zbora, državni svetniki in člani vlade ter predstavniki ustavnega sodišča.

Nato sledijo vsi, ki so starejši od 60 let, sledi skupina zaposlenih kritične infrastrukture in nato vsi, ki niso zajeti v nobeno skupino.

Zaenkrat cepiva ni možno izbirati. Minister je ob tem dodal, da ni ključno vprašanje, katero cepivo, temveč da cepivo imamo. Vsekakor pa je zaskrbljujoče dejstvo, da virus mutira in pri nas smo že zabeležili dva druga seva. V tem trenutku imamo v Sloveniji potrjenih 62 primerov britanskega seva virusa ter en primer južnoafriškega seva.