So se evropski poslanci končno dogovorili o novem azilnem sistemu?

Evropski parlament je 3. julija razpravljal o rezultatih srečanja šefov vlad in držav EU v Bruslju. Glavna tema je bila politika priseljevanja.

Razprave sta se udeležila tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

»Vsak dan, vsak teden, v Sredozemlju umirajo ljudje. Vsako izgubljeno življenje je preveč. To, da se ne moremo dogovoriti, je neverjeten škandal,« je dogovor voditeljev unije komentiral nemški poslanec Udo Bullman (S&D).

Raffael Fitto (ECR, Italija) se je strinjal: »Prava težava je, da ne znamo najti rešitve. Dogovor o priseljevanju je vse preveč splošen,« je menil.

Je pa dogovor na Evropskem svetu kot korak naprej pozdravil Manfred Weber (ELS, Nemčija). »Je kozarec napol poln ali napol prazen? Po prejšnjem vrhu je bil prazen, zdaj pa je nekaj notri,« je dejal.

Vrh EU je bil gledališka predstava, pa je bil oster Curzio Maltese (GUE/NGL, Italija). »Ne gre za iskanje rešitev, ampak za lovljenje poceni glasov z diskurzom, ki temelji na sovraštvu in strahu,« je opozoril in vprašal, kaj je EU storila, da bi ukrepala proti vzrokom množičnega priseljevanja.

Predsednik Komisije Juncker je dejal, da bo EU s severnoafriškimi državami skušala najti dogovor o vzpostavitvi zbirnih centrov. »Ne smemo jim dajati občutka, da se obnašamo neokolonialno. O tem moramo odločati skupaj z Afriko

Juncker je še izrazil razočaranje, da države EU niso dosegle dogovora o zakonodaji, ki jo je predlagala Komisija. »Pohiteti moramo, ne pa da stvari upočasnjujemo,« je dejal.

»Ste se dogovorili o novem azilnem sistemu? Kakšno je stališče Sveta? Parlament ga ima od novembra in čakamo na Svet. Niti besede ni o tem!« je bil kritičen Guy Verhofstadt (ALDE, Belgija).

Ska Keller (Zeleni/EFA, Nemčija) je nasprotovala predlogu o platformah za izkrcanje priseljencev. »Samo odstranili jih boste, begunce, nekam v Saharo in to bo to. Če bo to uresničeno, to pomeni konec pravice zaprositi za azil tukaj v Evropi,« je opozorila.

Nigel Farage (EFDD, Velika Britanija) je omenil, da je Italija zagrozila z vetom, če ne bo dobila tistega, kar je hotela. Tako je predlog o regionalnih centrih za premeščanje beguncev propadel.

Kompromis, ki so ga dosegli na vrhu EU, pa po mnenju poslanca Nicolasa Baya (ENF, Francija) pomeni konec obveznih kvot za begunce. »Vztraja pri zaščiti zunanjih meja. To je poraz za bruseljske komisarje in par Macron-Merkel,« je poudaril.

Vir: KLIK