Po podatkih NIJZ se vsakodnevno povečuje sedem dnevno povprečno število okužb. Danes je ta številka že 820. Z vsakim dnem se vse bolj odmikamo od rumene faze in se približujemo zaostrovanju ukrepov.

 

Stevilke se povečujejo tudi zaradi širitve novih sevov, pri nas se najbolj širi angleški sev, ki je tudi bistveno bolj nalezljiv in je že precej razširjen v Sloveniji.

Razumeti je potrebno, da virus širimo ljudje. Mi mu dajemo zagon. Vlada lahko sprejme najboljše ukrepe, a če jih ne upoštevamo, ne bodo delovali. Zares je potrebno zelo malo.

Pustimo vse tiste ukrepe, ki jih je pametno uporabljati vedno, torej higiena in razkuževanje. Kako lahko zavarujemo sebe in druge:

  • dosledno nosimo masko vedno in povsod, kjer lahko pridemo v bližnji stik z ljudmi, ki jih ne poznamo,
  • držimo se znotraj svojega mehurčka, torej se videvajmo z omejenim številom ljudi in ga ne izpostavljajmo tveganju z druženjem z drugimi,
  • v trgovine hodimo organizirano, ko potrebujemo več stvari in tudi tam upoštevajmo pravilno nošenje maske, razkuževanje rok pred vstopom in če je možnost tudi po izstopu,
  • dosledno se držimo razdalje med ljudmi in mirno na to lahko opomnimo tudi ostale,
  • če se ne počutimo dobro mi ali kdorkoli od naših, ne delajmo svojih zaključkov, temveč o tem obvestimo zdravnika in opravimo test, če nam tako svetuje zdravnik,
  • naših otrok ne pošiljajmo v šole in vrtce prehlajene, nahodne in z telesno temperaturo kot da se ne dogaja nič,
  • če kdorkoli iz našega mehurčka zboli in mu potrdijo okužbo z COVID-19, se nemudoma samoizoliramo in tako preprečimo širjenje okužbe.

Šele, ko nam bo vse navedeno postalo vsakodnevna rutina, bomo virus tudi ugnali. Virus širimo ljudje, ki velikokrat gledamo na dogajanje v družbi egoistično. Vidimo sebe, ne pa ostalih ljudi. Moramo pa se zavedati, da ima vsak od nas svojo zgodbo in je sam ali pa nekdo od njemu ljubih oseb lahko rizična oseba, ki si okužbe ne sme privoščiti.

Bodimo človek človeku in poskrbimo, da zaradi nas ne bo zbolel ali umrl nihče.