Na Trgu Svetega Petra v Vatikanu je danes v vsej svoji lepoti zažarelo slovensko božično drevo, smreka iz kočevskih gozdov. Okrašena je z ročno izdelanimi slovenskimi etnografskimi okraski. Dogodek je otvoril minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar.

V svojem nagovoru je minister Logar povedal, da božično drevo iz Slovenije Trg sv. Petra krasi že drugič, prvič ga je leta 1996. Poudaril je, da je izvedba tovrstnega projekta v tako težkih časih, kot jih doživljamo, dokazala, da zmoremo. V dogodku je tudi nemalo simbolike – slovensko božično drevo bo osvetljevalo osrednji vatikanski trg ob vstopu v leto 2021, ki bo hkrati – tridesetletnica slovenske osamosvojitve. Izpostavil je, da je bil Sveti sedež med prvimi, ki so uradno priznali mlado slovensko državo. Tedanji papež Janez Pavel II. je že pred tem podpiral slovenska prizadevanja za samostojno pot. Spomnil se je tudi prizadevanj pokojnega ljubljanskega nadškofa dr. Alojzija Šuštarja in dr. Štefana Faleža, prvega slovenskega veleposlanika pri Svetem sedežu. Podarjeno božično drevo je torej hkrati tudi zahvala Svetemu sedežu za podporo ob nastanku slovenske države in predstavlja Slovenijo kot državo s krščanskimi koreninami.

Povedal je, da je v strategiji slovenske zunanje politike Sveti sedež pomemben sogovornik v Evropi in svetu. Predvsem, ko gre za vprašanja miru, razvoja, verske svobode, medkulturnega in medverskega dialoga, kulturne identitete, ali pa za humanitarna ter druga svetovna vprašanja, ki jih poudarja papež Frančišek.

Slovensko božično drevo v središču krščanstva je sporočilo miru. Zahvalil se je vsem, ki so bili del projekta – gozdarji, oblikovalci okraskov na medgeneracijskih delavnicah, glasbeniki, transportni delavci in vsi drugi.

Ob koncu nagovora je povabil vse tiste, ki bodo občudovali slovensko božično drevo, ki je prepotovalo pot iz kočevskega pragozda v sveto mesto, da obiščejo Slovenijo. Vsem je zaželel Blagoslovljen Božič in vse dobro v novem letu 2021.

Današnji dan se je sicer začel z mašo za domovino v baziliki sv. Petra ter nadaljeval z avdienco pri papežu Frančišku, ki so se je udeležili zunanji minister dr. Anže Logar, minister za kmetijstvo dr. Jože Podgoršek, slovenski veleposlanik v Vatikanu Jakob Štunf in drugi. Zunanji minister dr. Anže Logar in minister za kmetijstvo dr. Jože Podgoršek sta se danes ločeno sešla tudi z nekaterimi visokimi vatikanskimi predstavniki. Minister Logar se je srečal s tajnikom Svetega sedeža za odnose z državami, nadškofom Paulom Richardom Gallagherjem, sprejel pa ga je tudi državni tajnik Svetega sedeža kardinal Pietro Parolin. Govorili so o aktualnih problemih današnjega časa v Evropi in drugje po svetu. V središču pogovorov so bila predvsem humanitarna vprašanja, zaščita najranljivejših družbenih skupin, pomen boja proti revščini in zagotavljanje trajnostnega razvoja. Minister za kmetijstvo dr. Jože Podgoršek pa se je srečal s kardinalom Petrom Turksonom, perfektom Dikasterija za služenje ceostnemu človeškemu razvoju in ministrico za kmetijstvo Tereso Bellanovo.

V božičnem vzdušju dobrodelnosti je bila včeraj organizirana tudi pogostitev za brezdomce: kranjska klobasa in potica.