Vir: Pixabay

Včeraj smo bili priča vložitvi predloga Državnemu zboru, da pred ustavnim sodiščem obtoži predsednika vlade Janeza Janšo. Med drugim mu oitajo tudi opustitev dolžnega ravnanja pri nakupu cepiv.

 

Pa se poigrajmo malo s številkami. Slovenija je cepiva naročala še pod taktirko zdravstvenega ministra Tomaža Gantarrja, ki je na podlagi mnenja svetovalne skupine za celjenje naročal predvsem cepiva podjetja Astra Zeneca. To cepivo je bilo sprva predstavljeno kot najhitrejše in najcenejše.

Nihče ni mogel predvideti, da bo AstraZeneca izdobavljala manjšo količino cepiv od pogodbenih količin.

Po prevzemu ministrstva za zdravje s strani predsednika vlade si je Slovenija dodatno izborila še skoraj 1.5 mio doz cepiva Pfizer-BioNTech. Prav zaradi tega dejstva sodi Slovenija med 10 najuspešnejših držav, saj nam ta dodatna količina zagotavlja sdanji nadpovprečni tempo cepljenja. Brez teh dodatnih naročil cepiv bi bili uvrščeni pri repu lestvice, tam, kjer sta v tem trenutku Bolgarija in Hrvaška.

 

Lestvica precepljenosti

 

Slovenija je tako skupaj naročila skoraj 8.5 mio doz cepiv. Govorimo o štirikratniku slovenske populacije.

Še pomembnejše pa je dejstvo, da nam bodo prav ta dodatna naročila omogočila zadostno precepljenost odraslega prebivalstva in nam tako pomagala pri zaustavitvi epidemije do začetka poletja.