“Slovenija je Kamerun”

“Za Slovenijo je bila usodna tudi ukinitev kolektivnega nadzora denarja, saj se vsi nadzorni sveti poznajo med seboj. Pri Slovencih odpade, da bi posameznik nadzoroval posameznika. Enota tradicionalne anonimne kolektivne kontrole je bil SDK (Služba družbenega knjigovodstva, delujoča med letoma 1959 in 1994, op. a.) in takoj, ko so ga ukinili, sem rekla: Gôtovo je! Takrat so se ljudje vsak konec meseca in leta tresli, ali so ga kje kaj pobiksali, saj bodo v tem primeru imeli blokirane račune.

V času SDK se tudi ni moglo zgoditi, da delavci ne bi imeli plačanega zdravstvenega, socialnega in pokojninskega zavarovanja.

Zdaj pa se nam dogaja – kar sem napisala že pred desetimi leti, pa so me takrat vsi napadli — da ponavljamo afriško zgodbo. V vsaki koloniji je eden od ciljev kapitalskega centra prevzem njene lastnine, pa tudi to, da se kolonija nikoli zares ne pobere iz krize.

Mi smo Kamerun, le da Slovenci tega ne razumejo.

Tudi afriška plemena niso imela koncepta zahodne lastnine, potem pa so prišli Zahodnjaki in jim pobrali vse, kar je bilo vredno. To se dogaja tudi pri nas.”

dr. Vesna V. Godina, antropologinja 

Vir: Onaplus, 6. 10. 2015, str. 45