Hiša Kranjske čebele, ki bo zaživela v nekdanji stari šoli v Višnji Gori v naslednjih dveh letih, bo pomembno vplivala tudi v smislu protokolarnih obiskov in promocije naše države.

»Leta 2021 bo Slovenija predsedovala Evropski uniji, praznovala 30-letnico države, postala gastronomska regija Evrope in gostiteljica mednarodnega zborovskega festivala Europa Cantat 2021« je na včerajšnjem sestanku Občine Ivančna Gorica, Čebelarske zveze Slovenije in Ministrstva za kmetijstvo, povedal državni sekretar dr. Jože Podgoršek

 »Že z vseh teh vidikov, vidimo in ocenjujemo, da bo ta objekt bogato oblegan. Vsekakor lahko rečem, da bo to pomemben in dobrodošel projekt za vse nas. V tem trenutku skupaj z lokalno skupnostjo in čebelarji iščemo načine kako projektu postaviti primerno finančno konstrukcijo.

Tukaj vidimo priložnost večjih različnih ministrstev za vsa obdobja te investicije oziroma tega projekta, za izgradnjo in potem tudi za življenje«, je ob odsotnosti ministrice za kmetijstvo dr. Aleksandre Pivec, še povedal kmetijski državni sekretar.

Župan Dušan Strnad je bil po obisku predstavnikov kmetijskega ministrstva v Višnji Gori zadovoljen, saj so skupaj dorekli korake, ki jih je še treba narediti, da bi prišli do  skupnega zastavljenega cilja.

»Vsekakor je največja teža na Občini Ivančna Gorica, ki pri tem projektu uspešno sodeluje s Čebelarsko zvezo, da pridobimo vsa dovoljenja, da začnemo z gradnjo in projekt predstavimo tudi potencialnim partnerjem, ki bi vstopili v to zgodbo«.

Čebelarske projekte vse od začetka močno podpira tudi predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč.

Kot je dejal, je potrebno v Hišo kranjske čebele dati vsebine, ki bodo živele. Prav tako ga veseli, da so soglasni pri vzpostavitvi dela čebelarske akademije prav v rojstnem kraju te najbolj iskane čebele na svetu.

V Hiši Kranjske čebele želi Občina Ivančna Gorica, ki veliko stavi na turizem, gostom ponuditi izjemno doživetje. Vsebovala bo Turistično informacijski center s predstavitvijo občine, starodavne Višnje Gore in zgodovino čebelarstva, kavarno oziroma medarno z gostinsko ponudbo, prostore za izobraževalne namene, laboratorij, interaktivni muzej in prenočitvene kapacitete.

Tekst in fotografije: Gašper Stopar