V sredo, 11. decembra 2019, je v dvorani Družbenega doma Grosuplje potekala Slavnostna seja Občinskega sveta Občine Grosuplje ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Pričetek slavnostne seje sta naznanili slovenska in evropska himna, zbrane občinske svetnice in svetnike, direktorja občinske uprave mag. Dušana Hočevarja, ostale sodelavke in sodelavce iz občinske uprave, ter vse ostale goste, je nato slavnostno nagovoril župan dr. Peter Verlič.

»V naši občini plapolajo slovenske zastave,« je v duhu praznovanja samostojnosti in enotnosti naše države dejal župan dr. Peter Verlič. Prva je zaplapolala na Boštanjskem gradu, ko so se tako odločili v Krajevni skupnosti Mlačevo. Ni trajalo dolgo, ko so enako storili v Račni, pa na Ilovi Gori. In potem so se odločili, da bo slovenska zastava ponosno zaplapolala tudi v Šmarju – Sapu, v tistem krožišču, ko se po avtocesti pripeljemo iz Ljubljanske smeri. Vidi se jo že od daleč. In ni trajalo dolgo, ko so jo dobili tudi na drugi strani občine, če se pripeljemo z nasprotne strani, na Polici.

»In všeč mi je, da se ta virus slovenskih zastav, ki ponosno plapolajo v naši občini, širi. Tako da vabim vse preostale krajevne skupnosti, da premislijo, kje bo še zaplapolala slovenska zastava,« je na to dejal župan. Ob tem pa povedal, da je ta virus v občini Grosuplje prešel že tudi preko njenih meja. »Vidimo jo na Škofljici, v Ivančni Gorici. Po nekaterih občinah se sicer še malo prepirajo, ali zastava lahko vsak dan plapola, ali samo ob državnih praznikih, ampak ko človek pride v Planico in vidi morje slovenskih zastav, ve, da je tudi odločitev o prazniku dneva samostojnosti in enotnosti bila prava. Kajti če tega praznika ne bi bilo, bi mi vsi skupaj pozabili, kaj se je takrat dogajalo, ko smo se z veliko enotnostjo odločili za samostojno domovino Slovenijo«.

Z vsemi zbranimi je delil tudi pomembno sporočilo: »In domovinska zavest, slovenska zastava, to ni nekaj nazadnjaškega.

Če si ponosen na slovensko zastavo, zagotovo nisi nazadnjak, reakcionist, saj to so vendarle nedrja. Tukaj smo doma.

To je tako, kot če bi svojim staršem rekel, to so pa moji starši, da si jih vesel. Ali bi ti zato rekli, da si nazadnjak? Ne, bodimo ponosni na slovensko zastavo«.

»Nekako smo na prelomu desetletja. Že gremo v naslednje desetletje,« je svoj govor nadaljeval župan in se tako ob tej priložnosti v nadaljevanju nekoliko ozrl nazaj na prehojeno pot, na zadnjih 10 let, ob tem pa svoj pogled usmeril že tudi v naslednje desetletje.

Pomislil je na leto 2009, kako je bilo v občini takrat. Imeli so eno krožišče in nikjer ni bilo evropske zastave, čeprav je naša domovina tudi Evropa. Danes imajo veliko krožišč in promet teče lepše.

Nimajo 400 odklonjenih otrok v vrtcih, kot jih je bilo leta 2009, danes skoraj vsak otrok najde svoje mesto v vrtcu.

Nimajo pretesnega zdravstvenega doma, ampak imajo nov prizidek, prostore so močno izboljšali. Stara čistilna naprava ni čistila, ampak je odpadne vode le prenesla naprej v potok. Danes to ni tako.

O hitrem internetu so takrat le sanjali, kmalu pa bodo imeli optiko po vseh gospodinjstvih. Močno so izboljšali tudi standard v osnovnih šolah. Začeli so s kopanjsko šolo, nadaljevali s šmarsko, ki je kasneje postala tudi tretja samostojna osnovna šola, zgradili so novo šolo na Polici, gradi se nov prizidek z osmimi učilnicami z novo športno dvorano na Tovarniški v Grosupljem. In še bi lahko naštevali.

»Lepo je tudi, ko nas v slovenskem prostoru prepoznajo kot razvojno, napredno občino, kot občino, ki je naredila v zadnjem času, v zadnjem desetletju velik, velik razvojni preboj. Lepo se je pogovarjati s kolegi župani iz ostalih občin, ko ti čestitajo in rečejo, vi ste pa res postali uspešna občina. Kar prav je, da se pohvalimo s tem, ker se imamo za kaj pohvaliti,« je ob tem dodal župan, v nadaljevanju pa se že malo ozrl proti novemu desetletju.

Veliko pozornosti posvečajo temu, da bo občina zelena, nenazadnje te cilje zasleduje kar nekaj evropskih projektov, ki so jih pridobili tudi na račun ustanovljenega medobčinskega razvojnega centra. S svojimi lepotami pa bo s Turizmom Grosuplje občina kmalu prepoznana tudi v širšem prostoru.

Drugo leto bo zgrajena parkirna hiša, da uredijo problem parkiranja. In upajo, da se bo kmalu razrešila tudi nerodna situacija, do katere je prišlo sedaj, ko na vladi niso našli sredstev za modernizacijo železniške postaje. Da bodo nov vlak, ki bo pripeljal iz Kočevja, pričakali na prenovljeni železniški postaji. Pričeli bodo tudi z ureditvijo mestnega trga Grosuplje, da bodo končno dobili center, ki si ga zelo želijo.

»In držimo pesti, da se bo vse v redu izteklo z razpisom za zadrževalnik Veliki potok, 11 milijonov evrov vredna investicija, ki je sicer financirana s strani vodnega sklada, in je tudi kar celo desetletje čakala, predvsem zaradi birokratskih zapletov,« je še dejal župan. Da bodo v mestu Grosuplje in tudi širše varni.

Kot kaže, pa se bodo našla sredstva tudi za ureditev potoka Bičje, kar je pomembno predvsem za gospodarsko cono. »Tako da je izzivov in projektov za naslednje desetletje več kot dovolj,« je ob vsem povedanem sklenil župan.

Župan je ob koncu svojega nagovora povedal, da so v zadnjem desetletju vse to dosegli tudi zaradi občinskih svetnic in svetnikov, ki so in ki sedijo v občinskem svetu. »Hvala vam za to podporo, da smo vse te projekte v tem desetletju, s tem ko ste potrdili krovne dokumente, lahko peljali v uspešen razvoj,« je dejal.

Že ta dan pa naj bi na svoji redni seji, ki bo sledila slavnostni, sprejeli tudi občinski podrobni prostorski načrt za Športni park Brezje, tako da bo tudi ta del mesta dobil prostor za rekreacijo in šport.

»Če bomo znali lepo sodelovati, če se bomo znali lepo povezovati, tako kot doslej, potem sem prepričan, da je Občina Grosuplje na dobri poti do še lepšega in še boljšega razvoja,« je še dejal župan ter ob tej priložnosti vsem voščil blagoslovljene božične praznike, ponosno praznovanje dneva samostojnosti in enotnosti ter vse dobro v prihodnjem desetletju, najprej pa v 2020. »To bo tudi leto, ko bo naša občina praznovala svojo 25-letnico, imeli bomo tudi 10. obletnico Grosuplja v jeseni. Lepe priložnosti, da se srečamo.«

Domoljubje so s pesmijo in glasbo vzbudili ter pridih slovesnosti k prazničnemu dogodku dodali tudi člani Moškega pevskega zbora Šmarje – Sap pod vodstvom zborovodje Polone Kopač Trontelj in učenca Glasbene šole Grosuplje Lucija in David Ivan, pod mentorstvom Polone Udovič.

J. R.