V sredo, 1.februarja, ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije organizira veliki vseslovenski protest upokojencev.

Spomnimo, da je aktualna vlada v preteklem letu obljubila izredno uskladitev pokojnin, ki bi upokojencem tudi pripadala, saj so bili za to izpolnjeni vsi pogoji. Nato pa je pokojnine dvignila za 4,5 odstotke, a ne kot izredno uskladitev temveč kot draginjski dodatek, ki je veljal le za meseca november in december. Že jutri pa bo pokojnina na isti ravni kot je bila pred tem dodatkom, torej nižja za dvignjeni znesek.

Upokojenci, ki so ena najbolj ogroženih skupin pri nas, s svojimi pokojninami težko preživijo mesec, za njih pa vlada nima posluha. Draginjski dodatek, ki je bil upokojencem dan v zadnjih dveh mesecih preteklega leta, je za tiste z najnižjimi pokojninami bolj kot ne v posmeh in ne v pomoč. Nekateri so dejansko dobili “draginjskega” dodatka  le 13 evrov.

Upokojencem je kot kaže, prekipelo in lahko jih razumemo. Odločili so se za vseslovenski protest, saj pravzaprav v tej državi ni institucije, ki bi jim stala ob strani. Upokojencem so hrbet obrnili tudi tisti, ki naj bi jih uradno celo zastopali.

Bitka, ki se bo uradno začela 1. februarja ob 15 uri na Trgu republike, se je začela že pred protestom. Na organizatorje so se spravili tako civilna družba pod vodstvom Jaše Jenulla kot tudi Zveza društev upokojencev Slovenije – Zdus, ki je na dan, ko je bila s strani Glasa upokojencev Slovenije sklicana konferenca, sklicali tudi oni dve uri pred napovedano, da bi s tem vzeli medijsko pozornost napovedani stavki in pokazali, da so oni tisti, ki se borijo za upokojence. Ob tem je predsednik Zdus Janez Sušnik dejal, da je protest skrajni ukrep, ki se ga bodo poslužili šele, ko bodo izčrpane vse druge možnosti.

Na njegovo tiskovno konferenco in izjave v medijih se je odzval tudi Pavel Rupar, ki mu je napisal pismo:

Spoštovani,
Pišem vam kot predsedniku Zveze društev upokojencev. Obnavljam staro poznanstvo še iz časov bivše države, ko ste bili direktor Alpetour-ja in kasneje, ko ste nekajkrat prišli k meni na občino, ko sem bil še župan, predvsem pa zato, da vam kot, upam, zainteresirani strani, predstavim našo pobudo.
Najbrž veste, da smo ustanovili »Glas upokojencev« , ljudsko iniciativo,ker je iz ljudstva res nastala! Vse prevečkrat namreč beremo klice na pomoč upokojencev na družbenih omrežjih, njihovo trpljenje, ker jih skrbi, kako bodo preživeli zimo, plačali elektriko, kupili nekaj hrane, da o bojazni, kako bodo zmogli nastanitev v domovih, sploh ne govorim. Starejši namreč nočemo in ne želimo biti breme mladim, toda marsikdo brez pomoči otrok in vnukov sploh ne zmore več preživeti!
Ljudje se upravičeno sprašujejo, kaj so počeli vse življenje, da je bilo vse zaman, ker danes nimajo niti za hrano, kaj šele kaj več! Resno se sprašujejo in drsijo v depresijo od groze, da je bilo njihovo življenje neplodno, brez uspehov, da so ostali brez plačila za trdo garanje! Lepo je videti stran ZDUS-a, kjer so objavljeni posnetki plesnih točke iz Broadwaya, fotografije z izletov in piknikov, nikjer pa ni zaslediti skrbi za večino od 600 000 ljudi, ki so v pokoju! Nazadnje smo lahko videli fotografijo vašega obiska pri predsedniku vlade dr. Robertu Golobu ob informaciji, da bodo upokojenci deležni 4,5 %
deleža pokojnine zadnja dva meseca v preteklem letu!
Žal pa januarja v novem letu tudi tega ne bo več. Toda vi ste molčali. Pa sem dodal k drugim zapisom še svojega na Facebooku, da se je treba upreti pasivnosti, dvigniti glas, biti slišan in povedati vsem, da smo v težavah! In tako se je začela ljudska iniciativa..
Odziv je bil neverjeten! Mnogo sporočil je bilo tudi iz društev upokojencev, predsednikov.
Na žalost pa oglušujoča tišina od vodstva. Nič o potrebi za uskladitev z inflacijo, nobenih dodatkov! Toliko bolj so zadele novice, da je dr. Golob mimo zakonov in uredb podaril sodnikom 600 evrov kar tako, da bodo zdravniki (zasluženo!) dobili pet plačnih razredov, oglasili so se šolniki, policisti, gasilci..
In pri vsem tem, kje so pa upokojenci?
Ker ne morem verjeti, da ste se iz tega spanja, skupaj z drugimi, zbudili ravno na dan sklica naše tiskovne konference in jo tudi vi po nekaj letih sklicali na isti dan in isto uro, kot smo jo v ljudski iniciativi in to javno objavljali že dva dni prej! Še več: potem ste jo
prestavili dve uri pred našo.. Naključje? Vendar zdaj ni čas za očitke. Stanje je preveč resno. Zato vam danes pošiljam
VABILO K SODELOVANJU ZDUS-a
z našo Ljudsko iniciativo »Glas upokojencev«! Tiho ne bomo več, dosegli niste ničesar za boljše življenje ljudi, pridružite se protestu!!
Prepričan sem, da smo le skupaj zares močni in pravi sogovornik za ljudi, ki od nas nekaj pričakujejo!
Vse dobro,
Ljubljana 20. januar 2023

Potrebno pa je povedati tudi, da so med stavkovnimi zahtevami tudi take, ki bodo vsem, ki danes še delajo, omogočile boljše pokojnine. Upokojenci se torej ne borijo le zase, temveč za vse nas. Pa jih bomo v sredo podprli tudi mi?

To so zahteve Glasa upokojencev Slovenije.

Stavkovne zahteve upokojencev, vir: Twitter

Pavel Rupar, ki je del ljudske iniciative, je danes na svojem Facebook profilu zapisal:

Še trije dnevi so do SHODA OGOLJUFANIH UPOKOJENK IN UPOKOJENCEV IN VSEH, KI VAM NI MAR ZA STAREJŠE, MAMICE IN OČETE..
POŠLJITE SMS PRIJATELJEM!!!
Prinesite Slovenske zastave in transparente s spodobno vsebino, PREDVSEM PA POŠLJITE ŠE SMS PO MOBITELIH:
“Dragi moj, v sredo 1.2.2023 OB 15.URI bo v Ljubljani PROTESTNI SHOD UPOKOJENCEV! Prosim, pojdi z nami , pridruži se še ti in nam pomagaj, ZELO VELIKO BI MI POMENILO, ČE BOŠ Z NAMI!”.
POŠILJANJE SPOROČIL JE BREZPLAČNO!!!
Zbor bo trajal približno eno uro (obvestilo za avtobuse!) , žal nam po prošnji nihče ni priskočil nasproti s čajem, ni organizacije, ki imajo možnost pomagati, zato prosim, prinesite si kaj s seboj, toplo se oblecite, čeprav bo lepo vreme!
Lep dan vam želim, prijeten teden v SREDO PA.. V SREDO BO PA LEPO, SKUPAJ BOMO..

Pa tudi mi končajmo z njegovimi besedami: V SREDO BO PA LEPO, SKUPAJ BOMO.

 

Spletno uredništvo