SDS kmetijsko ministrico poziva k odstopu

Ustavno sodišče je včeraj zaradi kršitve načela enakosti pred zakonom razveljavilo del zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS), ki je določal, kdo ne sme kandidirati za članstvo v organih zbornice.

V poslanski skupini SDS so v sporočilu za javnost zapisali, da so večkrat poskušali odpraviti neustavnost, a da je koalicija ignorirala tako opozicijo, Zakonodajno-pravno službo, zbornico, nenazadnje tudi Državni svet, ki je na zakon vložil veto, a ga je koalicija ponovno potrdila. Državni svet se je nato obrnil na Ustavno sodišče, ki je včeraj argumentom pritrdilo in določbo, ki prepoveduje kandidiranje razveljavilo.

V poslanski skupini SDS so zato zapisali, da je bila prvopodpisana pod ta zakon in tudi največja zagovornica te očitno neustavne določbe, prav aktualna ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić, ki pa je, kot pišejo, s to odločitvijo ustavnega sodišča izgubila vso kredibilnost, tako za funkcijo ministrice, kot tudi za pogajanja s kmeti. Zato pričakujejo njen odstop oziroma premierjevo razrešitev ministrice s položaja.