Samo Glavan priporoča Glasbeni radio

Ste že obiskali to spletno stran: http://www.samoglavan.net/ ?

Na današnji dan – 2. prosinec

1936

V mestu Fort Worth v Texasu se je rodil country pevec, humorist, kitarist, komponist in dobitnik enajstih nagrad Grammy, Roger Miller. Kar šest nagrad je dobil leta 1965 za eno od svojih največjih uspešnic King Of The Road. V svet glasbe je vstopil leta 1957, ko se je vrnil iz služenja vojaškega roka in se prijavil na avdicijo pri založbi RCA, ki jo je opravil pod budnim očesom kitarskega virtuoza Cheta Atkinsa. Umrl je 25. oktobra leta 1992.

1941

Zasedba Andrews Sisters, njene članice so bile LaVerne, Maxene in Patti Andrews, je leta 1941 v Los Angelesu posnela pesem z naslovom Boogie Woogie Bugle Boy in jo izdala pod okriljem založbe Decca Records. Ta pesem se je kmalu pojavila v filmu Buck Privates, v katerem sta glavni vlogi odigrala Bud Abbott in Lou Costello.

1942

V mestu Blackpool v Angliji se je rodil Graham Nash, član zasedbe Crosby, Stills, Nash & Young. Leta 1962 sta s Clarkom ustanovila skupino Hollies. Leta 1968 je Graham ustanovil trio Crosby, Stills & Nash, kot četrti član se jim občasno pridruži še Neil Young.

1952

V mestu Danville v Virginiji se je rodil country pevec Ricky Van Shelton. Odraščal je v zelo verni krščanski družini, njegovo prvo srečanje z glasbo pa je potekalo v cerkvenem zboru, kamor ga je vpisala mati. Uspel je leta 1985.

1968

Oblasti v Newarku v ameriški zvezni državi New Jersey, so zaplenile pošiljko 30.000 primerkov albuma Unfinished Music No.1: Two Virgins od Johna Lennona in Yoko Ono, ker naj bi bila naslovnica z golo fotografijo para neprimerna. Podobno se je zgodilo tudi v Chicagu, kjer so celo zaprli neko trgovino s ploščami, ker je kljub prepovedi prodajala album in ga celo na ogled postavila v svojo izložbo.

1971

George Harrison je leta 1971, prvič po razpadu skupine The Beatles, prišel na vrh ameriške lestvice najbolje prodajanih albumov, kar mu je uspelo z albumom All Things Must Pass. Posebno pozornost sta vzbudili dve pesmi, ki sta kmalu postali uspešnici, to sta pesmi What Is Life in My Sweet Lord. George je tako postal prvi član nekdanje zasedbe, ki je po njenem razpadu osvojil vrh najbolje prodajanih albumov v Ameriki. Na tem albumu je tudi priredba pesmi If Not For You od Boba Dylana.

1990

Četrti studijski album Phila Collinsa … But Seriously je postal album N.1 leta 1989.

1992

Na prvo mesto angleške glasbene lestvice se je uvrstila pesem skupine Queen, Bohemian Rhapsody.

http://www.glasbeniradio.si/

S. G.