“Safari v Afriki je bila moja velika želja že odkar pomnim”

Safari v Afriki je bila moja velika želja že odkar pomnim in letos julija sem jo končno odkljukala s svojega seznama.

Načrtovanje safarija je zahtevna naloga in pred končno odločitvijo si je potrebno postaviti nekaj pomembnih vprašanj. Sama sem po tehtnem premisleku prišla do sklepa, da je za začetek najboljša izbira safari v Južni Afriki.

V nadaljevanju bom na kratko opisala razloge za svojo odločitev in poskusila odgovoriti tudi na vprašanja, ki sem jih prejela na svojem Instagram profilu.

Če večino stvari že veste, potem mirno preskočite na zadnje poglavje »moja izkušnja«, kjer boste našli kratek povzetek in povezavo do mojega konkretnega aranžmaja ?

Za Južno Afriko sem odločila iz treh razlogov: 1. dostopnost (dobre povezave iz Ljubljane s Turkish Airlines do Johannesburga in cestne povezave do parkov), 2. cena (za nivo storitve, ki sem jo želela, je bila Južna Afrika med najcenejšimi) in 3. časovna izvedljivost (za sam safari nisem želela porabiti več kot 5 dni, vključno z vožnjo, kar je pri bolj oddaljenih parkih zelo težko izvedljivo).

Če bi se morala odločiti še enkrat, bi izbrala enako, saj je vse potekalo točno tako, kot sem želela.

Ko bom »velika«, pa morda pride na vrsto Bocvana, kjer so safariji še boljši, a tudi precej dražji.

Kdaj je najbolje iti na safari

Na splošno velja, da so zime v Južni Afriki (junij – avgust) zelo suhe, kar pomeni nizko travo, manj rastlinja in več možnosti, da opazite živali. Po drugi strani je to obdobje tudi turistično najbolj oblegano in posledično najdražje, manjša slabost so tudi zelo mrzla jutra. Afriška poletja (december – marec) so zelo vroča in vlažna, z bujno vegetacijo, v kateri se živali zlahka skrijejo. Moja izkušnja v juliju je bila čudovita, a če bi šla še enkrat, bi morda vseeno raje izbrala obdobje april – junij.

Moja izkušnja

Pri organizaciji najinega »aranžmaja« so bila moja vodila: udobje, varnost in seveda proračun, ki naj bi bil nekje v okviru »Maldivov«. Podrobnosti o potovanju, vključno s postopkom pridobivanja vize in koristnimi nasveti, najdete na tej povezavi. Seveda lahko safari v Južni Afriki izkusite tudi ceneje – tako, da najamete svoj avtomobil, se odpeljete do Krugerja (ali katerega od bližjih rezervatov) in spite kakšno uro stran, kjer so namestitve cenovno zelo ugodne. Kot rečeno, tudi cene v trgovinah in gostilnah so nižje kot pri nas, prav tako so ugodne vstopnine druge v naravne parke, ki jih v Južni Afriki res ne manjka.

Če pa želite in si lahko privoščite malce bolj ekskluzivno izkušnjo, ki vključuje spanje ob spremljavi levjega rjovenja, potem vam toplo priporočam, da sežete malce globje v žep. Moja izbira je presegla vsa pričakovanja, z eno samo izjemo – žal je bila vsaj kak dan prekratka.

Avtorica: Anda Arko

Vir in še veliko več: https://www.posvetu.si/blog/potopisi/safari-v-juzni-afriki/