Evropski parlament je včeraj obravnaval resolucijo, ki jo je predlagal dr. Milan Zver  skupaj s še nekaterimi evropskimi kolegi in v kateri je predlagal, da se mora Rusija prepoznati kot država, ki izvaja državni terorizem.

Vojna v Ukrajini traja že mesece. Ruske vojaške enote so v tem času (natančneje od februarja) dalje umorile tisoče ukrajinskih civilistov, napadajo najrazličnejšo civilno infrastrukturo: hiše, šole, bolnišnice, železniške postaje, gledališča … Ukrajina je v tem času dokumentirala več kot 34.000 vojnih zločinov, povzročenih s strani ruskih vojaških sil, več kot 90% teh zločinov pa je bilo usmerjenih proti civilnemu prebivalstvu. Takšni grozoviti napadi na civilno prebivalstvo kot jih izvajajo ruske vojaške sile, lahko imenujemo tudi brezkompromisno barbarstvo, za katerega v sodobnem civiliziranem svetu ni mesta. Med vojnimi grozodejstvi brez primere so dogodki v Buči, Irpinu, Borodjanki, Hostomelu in še mnogih drugih ukrajinskih krajih. Žalostnih zgodb je nešteto. Žrtve ruske agresije so tudi vaši sovrstniki. Več kot 1,3 milijona Ukrajincev je zapustilo svoje domove, med njimi 200.000 otrok, nekateri med njimi so bili prisilno deportirani …
Resolucija grozodejstva, ki jih Rusija izvaja nad ukrajinskim narodom, prepoznava kot državni terorizem. Državni terorizem se namreč nanaša na ravnanja nasilja, ki ga neka država sistematično usmerja proti civilistom druge države ali proti državljanom svoje države.

Evropski parlament z omenjeno resolucijo potrjuje neomajno podporo samostojnosti, suverenosti ter ozemeljski celovitosti Ukrajine, znotraj njenih mednarodno priznanih meja. Evropski parlament obenem tudi obsoja nezakonito, neutemeljeno in nepravično vojno proti Ukrajini, zahteva, da se nemudoma končajo vsa vojaška ravnanja in da se ruske vojaške sile brezpogojno umaknejo iz ukrajinskega mednarodno priznanega ozemlja.

Z resolucijo se med drugim poziva tako evropske institucije kot EU države članice, da ruski režim prepoznajo kot terorističen, z vsemi iz tega dejstva izhajajočimi negativnimi posledicami. Obenem se dodatno poziva, da se ustanovi ad hoc mednarodno sodišče za vojne zločine.

Povedno je tudi glasovanje o omenjeni resoluciji: 494 poslancev je glasovalo za (Franc Bogovič, Ljudmila Novak, Romana Tomc, Milan Zver, vsi ELS), 58 proti (S&D, ID, Levica, ECR in neodvisni), 44 se jih je vzdržalo (dr. Milan Brglez in Matjaž Nemec, S&D).

 

Spletno uredništvo