RTV Slovenija Arehu pogodbo novinarja začetnika

Foto: zajem zaslona

Maščevanju in šikaniranju na RTV Slovenija ni videti konca. Po tem, ko so to v preteklih dneh storili zaposlni na oddaji Panorama, se je danes na javnost s posebno izjavo obrnil Dr. Valentin Areh, nekdanji v. d. direktorja TV Slovenija. Poudarimo, da je Valentin Areh izkušeni novinar, ki je v letih od 1991 do 1995 kot vojni dopisnik poročal iz vojn na Hrvaškem in Bosni in Hercegovini, od leta 1996 do 1998 iz Bližnjega vzhoda, od 1998 do 1999 iz Kosova, leta 2000 iz Čečenije, leta 2001 iz Makedonije in Afganistana in leta 2003 iz Iraka. Od leta 1996 do 2010 je delal na televiziji POP TV, in sicer kot vojni dopisnik in novinar zunanje redakcije oddaje 24UR. Od leta 2010 je zaposlen v informativnem programu TV Slovenija, krajši čas je bil tudi kot direktor Televizije. Nazadnje smo ga na ekranih videli, ko je za RTV Slovenija poročal iz Ukrajine.

Nejgovo izjavo objavljamo v celoti:

 

Valentin Areh, nekdanji v. d. direktorja TV Slovenijavas obveščam, da mi je vodstvo RTV, kar prek elektronske pošte poslalo odločbo, da zame na javni televiziji nima več dela. Uvrstili so me na čakanje. Hkrati so mi preprečili vstop v službo in dostop do mojih osebnih stvari.  Očitno vodstvo širi kadrovsko čistko tudi na tiste, ki nismo delali za oddajo Panorama. Kljub temu, da imam doktorat znanosti in več kot 33 let novinarskih in uredniških izkušenj, z delom za POP TV, TV Slovenija, Associated Press Televison News, ZDF, CNN in za druge velike tuje medijske hiše, direktorica Ksenija Horvat trdi, da zame nimajo več dela. Nedosegljivo je zame tudi delo urednika Dnevnika in Odmevov, ki sem ga opravljal zadnjih 15 let. To delo Polona Fijavž, odgovorna urednica prvega informativnega programa, zdaj brez težav zaupa tudi novinarjem brez vsakršnih uredniških izkušenj in s srednješolsko izobrazbo. Danes so mi člani uprave: Zvezdan Martič, Andrej Trček in delavski direktor Franci Pavšer poslali pritlehno in strahopetno pogodbo, s katero od mene zahtevajo naj pristanem na 17 razredov nižjo plačo in začnem delati kot novinar začetnik, hkrati pa se moram odreči vsakršni tožbi zoper RTV.

Osebno ali pisno mi nihče ni pojasnil razlogov za nižjo plačo, odvzem dela in prepovedi vstopa v televizijsko stavbo. Posamezni sodelavci so mi zgolj dejali: »Maščevanje je sladko!« Trdijo, da so na njihovi strani: ustavno sodišče, sodišča, mediji, sindikati in politika. Žal se ne zavedajo, da bodo lahko jutri prišli drugi, ki bodo z vsemi tistimi, ki čistke izvajajo in z njimi tiho soglašajo, postopali povsem enako. S tem je trenutno vodstvo zabilo še zadnji žebelj v krsto RTV.

Vodstvo RTV, s podporo političnih aktivistov med novinarji nadaljuje brutalne čistke tistih novinarjev, ki se niso želeli politično opredeliti. Po načelu: če nisi z nami, si proti nam! Vodstvo RTV na posamezna uredništva, novinarje in druge ustvarjalce programov stopnjuje pritiske, izvaja šikaniranja in posega v novinarsko delo. Zaposleni na Panorami so deležni psihičnega nasilja, groženj in žalitev. Za grožnje z odpovedmi delovnega razmerja izbranim novinarjem ni nobene pravne podlage. Gre za očitno in grobo kršitev delovnopravnih institutov in zakonodaje proti tistim kolegom, ki vztrajajo pri spoštovanju programskih in profesionalnih standardov. Kljub temu delovne inšpekcije molčijo.

Kljub nasilju, ustrahovanju in grožnjam novinarjem, javnost ni dočakala protesta Sveta delavcev RTV, sindikatov javnega sektorja, Društva novinarjev Slovenije, novinarskih sindikatov RTV, ministrstva za kulturo, strokovnih združenj in nevladnih organizacij, ki so se v preteklosti vsakodnevno oglašali v zvezi z dogajanji na RTV. Vsi molčijo. S tem so omogočili vodstvu, da se je vpisalo kot prvo vodstvo RTV v zgodovini, ki je radikalno skrčilo program, močno oklestilo kulturo (čeprav je bila RTV nekoč predvsem kulturna ustanova), svojim zaposlenim pa prepovedalo vstop na TV Slovenija in jim z nezakonito odločbo odvzelo delo.