Že nekaj dni sem premetavala sive celice o tem, kaj naj vam voščim za dva tako velika praznika, kot sta Rojstvo odrešenika in Dan naše skupne odločitve za Svojo državo.

Pa je včeraj priletelo nekaj, kar ni Voščilo, je pa dokaz tega, da smo se izgubili.

Izgubila se je Država, v našem imenu.

Včeraj je pred parlamentom stala peščica staršev s slepimi in slabovidnimi otroki. Država, točneje ministrstvo za delo, jih je s svojimi napačnimi navodili Centrom za socialno delo, dolgih 12 let, prikrajšalo za enega od dodatkov, ki tem družinam pripadajo.

Gre za približno 200 evrov na mesec. 

In da bo breme na Državi še večje, so se tri leta po odločitvi sodišča, še sprenevedali. Potem, ko je bilo iz odločitve Višjega delovnega sodišča jasno, da lahko družine prejemajo tako dodatek za postrežbo, kot dodatek za nego, so najprej o tem molčali, potem so o tem, da lahko družine prejemajo oba dodatka, obvestili le dva Centra in ko so se družine povezale in zahtevale pravico v vseh Centrih, so spet izdali navodilo, da so družine slepih in slabovidnih otrok, upravičene le do ENEGA dodatka. Dokler ni Odkrito pritisnila komercialna televizija in je visoki uslužbenec le prikimal obema pravicama. 

In danes še kar vztrajajo in se sprašujejo, le po kateri pravni podlagi, naj tem družinam vrnejo to, kar so jim s svojimi navodili preprečili, da bi prejemali?

Izgubili so pamet, glavo in ustavo. 

Sprašujem vas, če smo se mi, ljudje, razumeli, ko smo glasovali ZA pred 28 leti? Če nekomu nekaj NE daš, kar mu pripada, je to PROTIPRAVNO. Pika. In narediti moraš vse, da škodo popraviš. Sam. Nemudoma. Brez pritiska medijev in brez protestov družin pred parlamentom!

Teh družin je okoli 25. In dolg Ministrstva za delo, družine (?) in socialne zadeve do njih, je visok nekaj nad 300 tisoč evrov.

300 tisoč evrov je zbral sredi centra Ljubljane najbolj poslušan Radio1. Od posameznikov, ki so poklonili po nekaj evrov, do bolj naklonjenih donatorjev. V 28 urah! Ker smo LJUDJE ostali sočutni in pripravljeni pomagati. Ker nam je mar …

Država pa ob rekordni gospodarski rasti (ta menda najbolj šteje mar ne?), NE najde pravnih podlag za popravo krivice, poravnati se pa noče.

Pa bi bilo potrebno tako malo. Nakazilo na račune teh družin in zaveza novih oblastnikov, da se kaj takega nikoli več ne bo ponovilo. Vse druge zaveze in obljube visoke politike, ki jih bo obilo – kot pač ob vseh praznikih – ob tem postanejo nepomembne. 

Saj smo v prvi vrsti Ljudje s srcem, mar ne …

https://www.rtvslo.si/…/starsi-slepih-in-slabovidnih…/475336

Avtorica: Rosvita Pesek

Vir: FB