Evropska poslanka Romana Tomc je sodelovala v pogovoru o Stanju v EU, ki ga je organizirala Hiša Evropske unije v Ljubljani. Tema razprave je bil nagovor predsednice Evropske komisije, Ursule von der Leyen, o Stanju v Evropski uniji in načrtih Evropske komisije za spopadanje z aktualnimi izzivi.

Romana Tomc je poudarila: “Od predsednice Von der Leynove smo pričakovali navdihujoč in energičen govor in takšnega smo tudi dobili. Vsakdo si je o njenem nastopu ustvaril svoje mnenje, ne glede na povedano pa se moramo zavedati, da je bil to politični nagovor in da je politika v prvi vrsti tu za ljudi. Ljudi pa trenutno najbolj skrbi predvsem to, kako bodo preživeli prihajajočo zimo. Tako v Evropski uniji, kot v Sloveniji.”

Slišati je bilo nekaj konkretnih predlogov: “Dotaknila se je številnih perečih tem, s katerimi se bomo morali kot Unija soočiti, ni pa podala odgovora na to, kakšne ukrepe pripravlja Komisija za kratkoročno soočanje z naraščajočimi cenami energije in hrane. Ukrepe, ki bodo učinkovali takoj. Med izrečenimi besedami in njihovo realizacijo lahko namreč mine precej časa.”

Nekateri poslanci so opozorili, da je za nami izgubljeno poletje: “Poleti bi se lahko dogovorili marsikaj, številni ukrepi bi lahko danes že veljali. Posledično pa so države tudi v tej krizi pričele sprejemati svoje ukrepe za zaščito državljank in državljanov, podjetij, gospodarstva. Temu sledi pomanjkanje enotnosti in solidarnosti, kar je čutiti tudi v Evropskem parlamentu. Številne države igrajo igro s figo v žepu. To je iz leta v leto bolj opazno, nacionalni interesni prihajajo v ospredje.”

Putin ni edini krivec za trenutno krizo: “Kriza energetskega področja pa ni tu le zaradi Putina. Evropska unija se že dolgo časa zaveda, da ima velike težave z odvisnostjo od preostalega dela sveta na vseh področjih, ne le energetskem. Putinova dejanja so le postavila v ospredje dejstva, katerih se zavedamo že desetletja, pa nismo na tem področju naredili nič.”