Romana Tomc: “Evropski parlament je z resolucijo izkazal nezaupanje Madžarski in Poljski”

Evropski poslanci so danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu glasovali o Resoluciji o Poljski in Madžarski.

Po včerajšnji razpravi v plenarni dvorani je Romana Tomc komentirala glasovanje: “Vladavina prava v Evropski uniji je na preizkušnji. Na Malti je zaradi korupcijskih škandalov odstopil predsednik vlade, zaradi enakih razlogov je padla tudi romunska vlada. Na Slovaškem so ubili novinarja, češki premier naj bi zlorabljal evropska sredstva. V Španiji in Franciji pretepajo protestnike. Težave z zagotavljanjem neodvisnega sodstva ima tudi Poljska, očitki Madžarski se vlečejo že dlje časa, tudi Slovenija je v tej rizični skupini, saj Vlada RS zavrača uveljavitev sodb Ustavnega sodišča.”

Evropska poslanka dodaja: “Način, kako se na ravni EU spopadamo s težavami, povezanimi z vladavino prava, je nesprejemljiv. Posebej v Evropskem parlamentu je očitno, da so postopki politično motivirani, saj so vedno sproženi s strani nasprotne politične opcije. V povezavi z resolucijo glede Poljske in Madžarske je še posebej sporna obravnava obeh držav, ki med seboj nista primerljivi, v istem dokumentu. Takega načina ne morem podpreti. Prav tako ne različnih meril. Zavzemam se za to, da spremljanje delovanja pravne države poteka sistematično in z enakimi kriteriji, pri čemer je potrebno upoštevati zgodovinski razvoj in pravico države, da v okviru skupnih načel ohranja svojo suverenost.”

Romana Tomc je kot vodja slovenske delegacije pri največji politični skupini v Evropskem parlamentu komentirala zadnja dogajanja znotraj Evropske ljudske stranke: “Ob tem je potrebno imeti v mislih, da močna Evropska ljudska stranka marsikomu ni v interesu. Naši nasprotniki na različne načine želijo vnašati razkroj med nas, s svojo neenotnostjo pa jim sami pri tem izdatno pomagamo.

Smo največja politična skupina v Evropskem parlamentu in enostavno ni mogoče imeti o vseh vprašanjih enakega stališča. To tudi ne bi bilo dobro, saj bi bil to znak avtoritarnosti. Odlika demokracije je, da spoštujemo drugačna mnenja. Vendar morajo biti osnovni okrivi jasni. V nadaljevanju bomo morali opraviti odkrito razpravo o tem, kakšno stranko si želimo in preveriti, ali še zagovarjamo enake vrednote. Pričakujemo odkrito in argumentirano izmenjavo mnenj, v kateri moramo sodelovati vsi, tudi Fidesz, in vsak zase prevzeti odgovornost za svoje odločitve.”

 

 

 


Slovenski evroposlanci so člani političnih skupin, ki so resolucijo podprle, a v slovenski skupini EPP so glasovali različno: medtem ko je Ljudmila Novak (NSI) glasovala zanjo, sta Milan Zver in Romana Tomc (SDS) nasprotovala, medtem ko naj bi se Franc Bogovič (SLS) vzdržal.