STA piše, da je avstralska vlada je ta teden vzpostavila dva milijona avstralskih dolarjev (1,3 milijona evrov) vreden sklad, ki je namenjen financiranju oz. iskanja rešitev za ogroženi Veliki koralni greben. Ciljna skupina so predvsem znanstveniki, pa tudi inovatorji, podjetniki in industrija. Kot so pojasnili, so ukrepi lahko usmerjeni v karkoli, kar bo ohranilo greben.

AFP PHOTO / Sarah Lai

“Rešitve se lahko osredotočijo na karkoli od zmanjšanja izpostavljenosti koral fizičnim stresorjem do njihove obnove,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal avstralski okoljski minister Josh Frydenberg.

Po lani objavljeni študiji Fundacije Velikega koralnega grebena je ta vreden 56 milijard avstralskih dolarjev (36 milijard evrov), kar je po besedah direktorja fundacije Steva Sargenta preveč, da bi ga lahko pustili propasti.

Veliki koralni greben je lani že drugo leto zapored prizadelo obsežno beljenje koral. Ta pojav po mnenju strokovnjakov povzročajo rekordno visoke temperature, ki so posledice globalnega segrevanja, mnogi pa opozarjajo, da lahko brez resnega in hitrega ukrepanja greben v nekaj desetletjih povsem odmre.

Podčrtano
Korale so živi organizmi, ki živijo v sožitju z algami. Od alg dobivajo potrebna hranila in kisik, a ko pri višjih temperaturah postanejo alge strupene, jih korale zavrnejo in izgubijo svojo barvo. Poleg tega pa postanejo tudi bolj občutljive za razne bolezni in na koncu tudi odmrejo.

STA