Reševanje ujetih v Križni jami še vedno v teku

Foto: dr.Maks Merela, JRS

Še vedno poteka reševanje v soboto ujetih 5 oseb iz Križne jame. Kot so danes povedali pristojni, so ujete osebe sicer tam na varnem in nepoškodovani, za reševanje pa imajo reševalci več možnih scenarijev.

Foto: dr.Maks Merela, JRS

Scenariji se po besedah vodje jamarske reševalne službe in vodje intervencije Walterja Zakrajška pripravljajo. V primeru nizkega vodostaja bo vse skupaj lahko zelo hitro potekalo, drugače imajo pa nekje 12-urni turnus oskrbe ujetih oseb, če voda ne pade, bo ta sistem 12-urni, če pa voda pade, bo pa poveljnik, vodja enote za tehnično potapljanje s svojimi možmi jurišno posredoval in družino z vodnikoma spravil na varno na suhi del,” je dejal Zakrajšek.

Na komercialni ogled Križne jame se je tričlanska slovenska družina s polnoletnim otrokom in dvema vodnikoma v soboto ob 8. uri odpravila v okviru Društva ljubiteljev Križne jame. Ker ob predvideni uri, to je ob 15. uri, niso prišli iz jame, se je dežurni iz društva spustil v jamo in ugotovil, da je prišlo do porasta vode, zato je ob 17. uri sprožil reševalno akcijo, je povedal poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk.

Foto: dr.Maks Merela, JRS

Prvi potapljači so do ujetih prispeli ponoči in jih oskrbeli, drugi potop bo državna ekipa civilne zaščite za tehnično potapljanje po Curkovih besedah pričela ob 14. uri. Da dosežejo ujete, potrebujejo od tri do štiri ure.

Ujeti se nahajajo na delu jame, imenovanem Križna gora, v horizontalnem rovu, ki je poplavljen in je več kot 2400 metrov od vhoda v jamo. Trenutno so na polici, ki je deset metrov nad vodno gladino. Nameščeni so v šotoru oz. bivaku, ekipa tehničnih potapljačev pa jim bo še dodatno dostavila hrano, topla oblačila, gorilnike in potrebna zdravila. Trenutno stanje vseh ujetih oseb je stabilno, so sporočili iz civilne zaščite.

Trenutno je na vhodu Križne jame okoli 50 reševalcev, med njimi je po zagotovilih pristojnih dovolj izurjenih licenciranih potapljačev, ki se smejo potopiti v jamski sifon in na drugi strani v suhem delu izvajati jamarsko reševanje.

V reševalni akciji sodelujejo reševalci Jamarske zveze Slovenije, enote civilne zaščite in gasilci, logistično podporo reševalcem nudi občinski štab civilne zaščite Občine Cerknica.