Razpis volitev za predsednika republike bo po napovedih predsednika Državnega zbora Milana Brgleza najbrž v avgustu. Počakati bo treba še na to, da ustavno sodišče odloči glede datuma referenduma o zakonu o drugem tiru, ki ga ima v času “kislih kumaric” še v presoji. Če bi Brglez razpisal referendum in predsedniške volitve na isti datum, bi bile te že znane, hkrati pa se ne bi po nepotrebnem zapravljalo davkoplačevalskega denarja.

Predsednik DZ  je razpis predsedniških volitev povezal z odločanjem ustavnega sodišča glede odloka o razpisu referenduma o zakonu o drugem tiru.

Zadeva je prišla na ustavno sodišče samo zaradi  Brgleza in njegove stranka SMC.  Predstavniki Slovenske demokratske mladine, podmladka SDS, so mu izročili položnice v skupni vrednosti 3 miljonov evrov, kolikor bo davkoplačevalce stal samostojni referendum.

SDM v boju za prihranek davkoplačevalcev: 50 poslancem izročili ovojnice, ki vsebujejo položnice za 60 tisoč evrov.

Pobudniki referenduma in parlamentarna opozicija so se zavzemali za to, da se referendum izvede skupaj s predsedniškimi volitvami. Državni zbor pa je z glasovi koalicije določil, da bo referendum 24. septembra. Pobudniki referenduma so se zato obrnili na ustavno sodišče. Ustavno sodišče je obravnavo te zadeve začelo že v četrtek, kdaj pa jo bo nadaljevalo, za zdaj še ni znano.

So pa danes pojasnili, da o tej zadevi še ni odločeno, v času sodnih počitnic pa seje ustavnega sodišča niso predvidene.

B. O. / STA