Razmišljam na glas o rešitvah za stabilnost Slovenije in skušam uporabljati logiko, da bi znali napovedati možnosti.

Poskušam biti nevtralen in operirati zgolj z objektivnimi dejstvi. Situacija je naslednja, pravzaprav ocena situacije:

Leve stranke med seboj niso zmogle najti konsenza in kljub temu, da nihče od opozicije ni sprožil interpelacije in rušil vlade, so odstopili sami, premier je odstopil sam in rekel, da z njimi ne more vladati!

Poskusi sestave desno-sredinske koalicije se zdijo skoraj povsem obsojeni na neuspeh, ker iz vseh topov večine medijev in posameznikov prihajajo napadi na SDS ali še bolj tiste, ki bi se želeli povezati v desno vlado (od diskreditacij, besednih trditev brez dokaza do groženj s smrtjo) in ker je težko verjeti, da bi predvsem SMC zmogel (v tako pisani populaciji politikov v njihovi stranki, od katerih so nekateri zamenjali že vsaj 3 stranke in očitno iščejo kakršnekoli možnosti vladati) zagotoviti, da bo stranka pri glasovanjih enotna.

Raziskave volilnih rezultatov zdaj in projekcija za naprej kaže, da bi volitve prinesle zelo podoben rezultat, kot ga imamo, oz. zelo verjetno, bi ena leva in ena sredinska stranka ostali zunaj, kar bi ob levem mandatarju po volitvah pomenilo se manjše možnosti sestaviti levo-sredinsko, pardon levo vlado (ker sredine očitno ne bi bilo več). Pa četudi bi jo čudežno uspeli sestaviti, je taisti potencialni novi premier podobno vlado nedolgo tega sam razpustil rekoč, da z njimi ne more vladati…

Postavlja se mi torej vprašanje, zakaj torej iti na volitve, in trošiti davkoplačevalski denar za nekaj, kar bo v najboljšem možnem scenariju isto kot to, kar je pred časom premier sam razpustil, ker ne deluje …

Sprašujem se, do kdaj bodo volilci se vedno volili politike, ki ne razumejo, da sestaviti vlado pomeni poiskati in iskati kompromise s tistimi, ki jim je večina volilcev namenila svoj glas, četudi mislijo drugače, kot misliš sam.

Čista matematika in logika je vmes in nekaj psihologije komuniciranja. In seveda naivnost volilcev, ki ne znajo sešteti ena in ena. Če želimo delujočo vlado, je treba najti formulo najmanj 51 % glasov skupaj. Ko kupujeta stanovanje ali gradite hišo, si običajno izračunate, ali imate dovolj denarja, kajne? Tukaj pa mislimo, da se da vladati brez 51%.

Morda bo pa vseeno treba razumeti, da v dani situaciji brez ali z volitvami očitno ne bo šlo brez povezovanja, ker drugače se vlade ne bo dalo sestaviti.

Razen, če levi (desni gotovo ne, ker ga v vsej zgodovini doslej še niso) spet pripravljajo novega začetnika, ki bo v naslednjih dveh mesecih vskočil v prostor in pobral spet razočarane volilce in kopico starih politikov iz že tretjič propadlih strank.

Seveda bi bil to deja vu, ampak pričakovano to niti ne bi bilo nič čudnega. Upam le, da bo znal govoriti angleško, ker drugo leto predsedujemo EU …

Matej Tušak